"Big Brother" în şcoli, fără acordul profesorilor sau al părinţilor. Ministrul Educaţiei speră că montarea camerelor de supraveghere va reduce cazurile de violenţă în şcoli
Toate şcolile din România vor putea monta camere de supraveghere fără acordul profesorilor sau al părinţilor copiilor. Este noua modificare a legii Educaţiei anunţată de Ligia Deca după cazurile de violenţă - extremă înregistrate recent. Ministrul spune că sistemele pot funcţiona la ore, în clase, pe holuri sau în curtea şcolii.
De Mădălina Iacob la 25.03.2024, 20:04Pe hol, în sălile de clasă, la cantină, în salile de sport sau de festivităti, în cămine, internate sau în bibliotecile şcolare. Camerele de supraveghere audio-video vor putea fi montate peste tot în şcoli. Unde nu există deja, directorii le pot cumpăra din fonduri locale ori naţionale, cât mai curând posibil. Este cerinţa mai marilor din Invatamant care declară toleranţă zero faţă de violenţa şcolară si modifica din nou legea Educatiei. Multi parinti nu sunt de acord cu masurile.
La consiliere şcolară încă nu s-au găsit soluţii
"Culmea, o doamnă directoare mi-a spus că din 33 de clase, doar şase clase de părinţi au acceptat aceste camere de supraveghere audio-video. Restul de 27 nu au aceptat. Atât timp cât noi, în staţiile de benzinării, în mall-uri şi peste tot suntem filmaţi şi nu mai este vorba de GDPR. Nu trebuie să stai la nesfârşit în dispute între părinţi şi profesori. Deci, noi susţinem şi sunt sigur că aceste situaţii de abuzuri se vor reduce substanţial, ştiind fiecare că vor fi supravegheaţi", a declarat Iulian Cristache. Măsurile vin după valul de violenţe din şcolile din România. Tot mai multi elevi îşi agresează profesorii sau colegii. Cazul de la Şcoala Titulescu din Bucureşti, în care un elev reclamă că a fost violat în toaleta instituţiei, a ajuns şi la Parchet, după ce abuzurile au fost ignorate de directorul şcolii.
"În cazul Titulescu, o serie de inregistrari au fost ridicate de organele de cercetare. Suntem in proces de elaborare a sesizarii catre organele compenente", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei. Paradoxal, Ligia Deca spune ca în anul şcolar trecut numărul cazurilor de violenţă a scăzut, cu peste 44%. Iar cele mai multe agresiunni au fost doar atac la persoană. 12.000 de elevi au fost sancţionaţi. Ministerul Educaţiei anunţă şi controale în fiecare judeţ pentru a verifica dacă directorii se conformează noii proceduri.
"Pentru fapte grave de violenţă, directorul şcolii este obligat să sesizeze poliţia. Este, de asemenea, obligat să sesizeze fapta la numărul unic 119, la care un reprezentant al DGASPC preia cazul şi se atribuie un manager de caz", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei. La consiliere şcolară inca nu s-au găsit solutii. Avem un expert care se ocupă în medie de peste 800 de copii, dublu fata de cat ar trebui si cat ar putea gestiona.