Preşcolarii din Bihor învaţă lucruri practice în funcţie de culorile curcubeului (Video)
Într-un sat din Bihor, copiii preşcolari învaţă lucruri practice în funcţie de culorile curcubeului! Iniţiativa aparţine unei fundaţii din Oradea şi este unică la noi în ţară.
De Redactia Observator la 09.05.2019, 17:36Într-un sat din Bihor, copiii preşcolari învaţă lucruri practice în funcţie de culorile curcubeului! Iniţiativa aparţine unei fundaţii din Oradea şi este unică la noi în ţară. Programul îşi propune să îi înveţe pe cei mici să fie toleranţi şi să nu îi discrimineze pe cei din jur. Cu ajutorul autorităţilor locale, voluntarii au recondiţionat căsuţele abandonate din comună, iar în ele copiii desfăşoară activităţi distractive şi - mai ales - utile.
comuna Sânmărtin din judeţul Bihor. În curtea unei şcoli care pare mai degrabă un orăşel viu colorat. Aici, nu mai puţin de 70 de copii de-o şchioapă învaţă culorile. Nu din cărţi, ci printr-o metodă inedită. Unică în ţara noastră.
Nicoleta Fărăianu, voluntar Fundația Ruhama: Noi în Germania am văzut un orasel al copiilor destinat copiilor mai mari decât copiii noștri, l-am gândit în aceasta forma. În Germania nu l-am gândit pe culori, l-am gândit pe 7 casute, în șapte culori, culorile curcubeului.
În fiecare căsuţă în parte, copiii experimentează lucruri practice. De pildă, în căsuța galbena au învățat despre albine și miere. Dar și alte bunătăți galbene.
Nicoleta Fărăianu, voluntar Fundația Ruhama: Activitățile sunt cu tema specifica culorii casutei în care se desfășoară. Pe copii ii ajuta, se dezvoltata atât la nivel cognitiv cât și emoțional. De exemplu, la casuța roșie, invatam despre fructe și legume rosii, în casuța verde despre insecte și aimale verzi, în casuța albastră, animale marine.
50 de voluntari orădeni au grijă ca lecţia să fie plăcută şi utilă în acelaşi timp.
Rus cristina, educatoare: E foarte important sa facă mișcare în fiecare zi pentru ca acasă, de obicei copiii sunt lăsați cu tableta în mana, telefon. Am dorit sa avem această activitate în comuna, am incercat sa ii aducem împreuna, sa nu facem diferente intre ei.
Primar: Copiii romi au făcut progrese extraordinare. Acest proiect este o dovada vie a acestui lucru, chiar dacă este adresat prescolarilor este o modalitate de integrare. Este doar prima editie, cu siguranța vom continua. Vom face și de 1 iunie un eveniment asemanator.
Proiectul durează o săptămână, însă organizatorii promit să continue şi lunile următoare.