Cărțile SF, tot mai atrăgătoare pentru cei mici
"Cireşarii", poveştile Fraţilor Grimm sau "Vrăjitorul din Oz" sunt câteva dintre lecturile copilăriei noastre, dar nu şi din viaţa copiilor noştri. La mare căutare printre cei mici sunt astăzi cărţile SF sau cele interactive, cu multe imagini, mai puţin text, şi cu un limbaj accesibil.
De Redactia Observator la 18.10.2019, 20:52"Cireşarii", poveştile Fraţilor Grimm sau "Vrăjitorul din Oz" sunt câteva dintre lecturile copilăriei noastre, dar nu şi din viaţa copiilor noştri. La mare căutare printre cei mici sunt astăzi cărţile SF sau cele interactive, cu multe imagini, mai puţin text, şi cu un limbaj accesibil. De pildă, volumele cu realitate augmentată se vând în mii de exemplare la târgurile de specialitate.
Vândut în întreaga lume în milioane de exemplare, volumul "Harry Potter şi piatra filosofală" este încă la modă în România. Se află pe primul loc în vânzările Editurii Art şi ajunge an de an în casele a mii de copii români.
Alina Covaciu, reprezentant al Grupului Editorial Art: Cei care citiseră varianta iniţială de Harry Potter le citesc copiilor lor. Câştigă şi atrage prin faptul că e credibil, e scris extraordinar şi prezintă o lume absolut minunată. E magic totul
La aceeaşi editură, pe locul doi în vânzări este cartea "Vacanţa lui Nor". Volumul prezintă un băieţel care, ajuns în vacanţa mare, nu ştie cum să-şi petreacă timpul după ce părinţii îl duc la bunici, unde n-are computer şi nici consolă.
Astfel de poveşti actuale caută copiii de astăzi, în detrimentul clasicelor aventuri ale lui Tom Sayer sau în schimbul poveştilor lui Ion Creangă.
Valentina Bîcu, specialist în educaţie şi organizator târg de carte BOOKerini: Nişte răspunsuri la nevoile lor, ceva cât mai apropiat de ce se întâmplă în viaţa lor. Părinţii nu au timp să stea foarte mult cu ei, dar există astfel de cărţi, despre conflictele între fraţi
La Editura Nemira, în fruntea vânzărilor pentru copii tronează Ghidul micului astronaut, scris de românul Adrian Sonka. Iar de la grupul editorial Creanga fermecată, cei mici învaţă secretele din "Legenda cerului".
Cristina Antonică, reprezentant al Editurii Creanga fermecată: Este inspirată dintr-o poveste veche românească despre apariţia constelaţiilor pe cerul României. Cartea are atât o poveste, cât şi activităţi explicate pas cu pas şi ilustraţii generoase
Cei mici caută azi cărţi bine scrise, cu un limbaj uşor, font mare şi multe imagini. E explicaţia pentru care se vând tot mai bine şi volumele animate, cu realitate augmentată.
România are cea mai mică piaţă de carte din Europa. Însă doar puterea exemplului îi poate stimula pe copii să citească mai mult, spun specialiştii.