Cât investesc românii în sistemul de învăţământ
Educaţie gratis, dar pe bani. Cam aşa ar putea fi definit sistemul de învăţământ de la noi. Un sistem în care rechizitele, masa de la şcoală, uneori chiar şi diverse achiziţii sau lucrări în unităţile de învăţământ îi fac pe părinţi să bage mâna în buzunare. Iar cifrele sunt în creşetere.
De Redactia Observator la 14.04.2019, 10:40Educaţie gratis, dar pe bani. Cam aşa ar putea fi definit sistemul de învăţământ de la noi. Un sistem în care rechizitele, masa de la şcoală, uneori chiar şi diverse achiziţii sau lucrări în unităţile de învăţământ îi fac pe părinţi să bage mâna în buzunare. Iar cifrele sunt în creşetere.
Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată clar: educaţia cu cheltuială se formează. Toamna trecută, o familie a dat 17,43 de lei pe lună pentru educaţie. Suma reprezintă aproape 1% din totalul cheltuielilor lunare ale unei gospodării. Poate vi se pare puţin la o primă impresie, însă experţii spun că valoarea este dublă faţă de cea din 2017 şi mai mult decât atât, este cea mai mare din 2016 încoace. Există însă şi câteva explicaţii pentru care s-a întâmplat acest fenomen.
Pe de o parte, inflaţia a atins pragul de 4,7% anul trecut, astfel încât majoritatea produselor s-au scumpit. Pe de altă parte, odată cu veniturile au crescut şi cheltuielile. Mai exact, dintr-un buget mediu pe gospodărie de aproximativ 4.600 de lei, o familie a cheltuit 3.000 de lei, adică 85%.
Despre învăţământ am putea să mai mai spunem un singur lucru: an de an, educaţia gratuită îi costă pe părinţi peste 3.000 de lei, arată cele mai recente studii.