Primul club din România pentru elevii surzi, deschis în Craiova
România face paşi spre normalitate. În Craiova, a fost deschis primul club din România dedicat elevilor cu deficienţe de auz. Zeci de copii merg la cursuri de programare, predate prin limbaj mimico-gestual.
De Redactia Observator la 26.02.2020, 12:32- Şapte din zece adulţi cu deficienţe de auz nu îşi găsesc un loc pe piaţa muncii din România.
- Metoda folosită se numeşte Scrach şi este foarte populară în Marea Britanie.
România face paşi spre normalitate. În Craiova, a fost deschis primul club din România dedicat elevilor cu deficienţe de auz. Zeci de copii merg la cursuri de programare, predate prin limbaj mimico-gestual.
Astfel cresc şansele lor de a se angaja după absolvire. România este ţara unde, deocamdată, şapte din zece adulţi cu deficienţe de auz nu îşi găsesc un loc pe piaţa muncii.
Cu profesori dedicaţi nevoilor lor, tinerii cu deficienţe de auz înţeleg rapid ce au de făcut.
Metoda folosită ca să înveţe programare vine şi ea în ajutorul elevului. Se numeşte Scrach şi este foarte populară în Marea Britanie.
De altfel, în Regatul Unit vrea să ajungă, după terminarea liceului, şi Alin. Elevul de clasa a XI-a visează că într-o zi fi actor.
Alin: Eu, în viitor, când voi merge la facultate, voi fi student, vreau să mă angajez. Să muncesc pentru că îmi trebuie bani să mă dezvolt, să-mi cumpăr de mâncare.
Ceea ce învaţă acum l-ar putea ajuta pe viitor să-şi câştige traiul. În total, sunt 50 de tineri care fac parte din proiectul construit din sponsorizări. Iniţiatorul este o organizație caritabilă româno-britanică.
Iann Pearson, om de afaceri: Cineva ne-a spus că e foarte bine că îi ajutam pe acești copii cu dizabilitati. Nu sunt de acord. Noi nu ajutăm oameni cu dizabilităţi, ci tineri care să dezvolte un alt set de abilități.
Programul pilot se desfăşoară în interiorul liceului Tehnologic Beethoven din Craiova, la exact 250 de ani de la naşterea compozitorului german.
Camelia Platt, director executiv ONG: Beethoven rămânea surd când scria simfonia a IX a. Oare ce-i trecea lui prin cap și câte bariere sau câte comentarii negative avea în acea perioadă în care el încerca să-şi demonstreze geniul. Și ce ar fi spus Beethoven dacă ar fi fost astăzi aici. Și cineva i-ar spune, e ok, ești surd, dar poți să înveți programare. Exact asta-i povestea noastră.
În cadrul clubului, şi profesorii vor învaţa în limbajul mimico-gestual 250 de termeni din domeniul IT. Colecția de semne va fi apoi digitalizată.