"Colecţionarul de ţepi". Un mureșean și-a dedicat 20 de ani din viață pentru a strânge 4.000 de cactuși din 1.800 de specii diferite
Nu colecţionează timbre sau magneţi de frigider. Un mureşean din localitatea Ideciu de Jos este pasionat de cactuşi. A reuşit performanţa de a aduna peste 4000 de exemplare din 1800 de specii. Acesta şi-a dedicat două decenii din viaţă achiziționării şi îngrijirii plantelor cu ţepi, care acum sunt îndrăgite de întreaga familie.
De Redactia Observator la 11.07.2022, 09:01El este Cristian, iar dragostea pentru plantele cu spini a început în 2002, când acesta a cumpărat primii cactuşi. Cu timpul, colecţia s-a mărit, iar astăzi acesta a ajuns să îngrijească câteva mii de exemplare.
Cristian Gavriloaie: Provocarea pentru un colecţionar este aceea de a înţelege nevoile plantei şi să le ofere condiţii cât mai apropiate de ceea ce ele au de fapt nevoie.
A adunat cactuşi din toate colţurile lumii şi se poate mândri cu unele exemplare extrem de rare.
Cristian Gavriloaie: E o floare foarte spectaculoasă, de dimensiuni foarte mari. Deci, între 21 şi 25 de cm diametrul florii, roz şi se termină în degrade în galben.
Cristian petrece ore în şir printre cactuşi, pentru a le observa evoluția.
Cristian Gavriloaie: În sezonul uscat, acolo e frig. În sezonul ploios ei intră în vegetaţie, cresc, se dezvoltă, înfloresc. Fac fructe, seminţe. intră într-un soi de hibernare. Hibernare, unde ei îşi pregătesc inducţiile florale pentru sezonul următor.
Iar pasiunea pentru cactuşi le-a transmis-o atât soţiei, cât şi fiicei.
Femeie: Toate îmi plac. Toate au o culoare deosebit de frumoasă. Au nişte culori la care eu niciodată n-am visat că le voi putea vedea.
Tânără: Ele sunt fericite pe caniculă, le place căldura. Unele dintre ele pot rezista şi iarna la temperaturi scăzute.
În ultimii 20 de ani, Cristian a adunat peste 4000 de exemplare de cactuşi, din 1800 de specii.