Containerul, noua sală de clasă pentru şcolile în care distanţarea obligatorie este greu de respectat
Sălile de clasă amenajate în containere pot fi o alternativă reală pentru şcolile în care distanţarea obligatorie este greu de respectat.
De Iulia Dumitrașcu la 16.09.2020, 17:36- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Conducerea şcolii susţine că s-au luat toate măsurile ca un astfel de loc să fie unul sigur.
- La începutul orelor, copiii repetă în cor şi regulile pe care trebuie să le respecte.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt diseară la Observator 19.
În Timişoara, o parte dintre elevi învaţă deja în 50 de astfel de containere montate în curţile şcolilor şi spun că au parte de o mulţime de avantaje: ies mai uşor în pauze şi respiră aer curat mai des.
La Şcoala generală 30 din Timişoara, elevii au intrat la ore într-un container amplasat pe terenul de sport. Fiecare modul este o clasă modernă, cu aparate de aer condiţionat, jaluzele şi toalete.
Mihaela Şora, directoarea şcolii: Nu e niciun fel de diferenţă între clasele modulare şi spaţiile din săli. Fiecare sală de clasă are trei geamuri mari, posibilitatea ca acestea să fie rabatate şi chiar deschise pe toată perioada claselor, ca să nu mai vorbim în timpul pauzelor. Grupurile sanitare din claslele modulare sunt dotate cu tot ce trebuie.
Deşi, în mod normal, la această şcoală învață aproape două mii de copii, doar jumătate dintre ei sunt la cursuri, restul învaţă de acasă.
Conducerea şcolii susţine că s-au luat toate măsurile ca un astfel de loc să fie unul sigur, iar riscul de infectare să fie redus. Iar la începutul orelor, copiii repetă în cor şi regulile pe care trebuie să le respecte.
Elev: Eu mă spăl pe mâini 60 de secunde, mai mult decât trebuie, ca să fiu dezinfectat pentru covid, pentru că dacă iau COVID cu mine, îi îmbolnăvesc pe bunicul şi pe bunica mea.
Elevii au avantajul şi că cele cinci minute de pauză le pot petrece afară, pentru că pot ieşi mai repede.
Cristina Neagoe, învăţătoare: Putem ieşi în curte foarte uşor, fără să ne îmbulzim şi cu atât mai mult să ştiţi că putem să ieşim să servim şi micul dejun în curte. Asta am şi făcut, într-un semicerc mare, am ieşit afară fără măscuţe pe faţă.
Părinţii spun că ideea este bună atâta timp cât dascălii au grijă se se repecte regulile.
Virgil Musta medic: Riscul de contaminare este dat de nerespectarea celor trei reguli de bază: distanţarea socială, purtarea măştii şi spălatul pe mâini. Modul în care distanţează băncile în container este la fel ca şi în clase, iar aerisirea se poate face la fel. Nu mai stau atât de mulţi copii împreună dacă se scurtează ora. Este foarte important copiii în pauză să nu stea unul lângă altul şi să se intersecteze, aşa se transmite infecţia.
La Timişoara, 29 de şcoli şi grădiniţe au început anul şcolar în scenariul verde, cu toţi elevii prezenţi în clase, 96 în scenariul galben şi doar una în scenariul roşu.