COVID-ul a trecut învăţământul în scenariul roșu. Peste 650 de şcoli se învaţă exclusiv online
Odată cu creşterea alarmantă a numărului de cazuri de COVID-19 se creează haos nu numai în sistemul sanitar, ci şi în cel de învăţământ.
De Redactia Observator la 14.10.2020, 14:48- În județul Suceava sunt 33 de școli care funcționează în scenariul roșu.
- Doar 1093 de tablete au fost cumpărate în tot județul.
Şcolile îşi schimbă culoarea de la o zi la alta şi trec în scenariul roşu. Deja în peste 650 de şcoli se învaţă exclusiv online. Şi asta pentru că localităţile în care se află au depăşit deja rata de 3 infectări la mia de locuitori. Este şi cazul localităţii Calafindeşti din judeţul Suceava, unde rata de infectare este de de 4,72 la mia de locuitori.
Părinte: Şcoala se face cum se face, să mergi la școală! Acum cu online-ul ăsta este egal cu zero. Copii analfabeţi, asta înseamnă şcoala online!
Asta spune mama unei eleve din Calafindești. Fiica ei nu poate ţine pasul cu şcoala în regim on-line. Ca ea sunt mulţi alţi elevi din mediul rural.
Toate băncile din cele 3 unităţi de învăţământ din comună sunt goale. Şcolile s-au închis de pe data de 6, astfel că toţi cei 380 de elevii sunt nevoiți să învețe de acasă.
Însă, orele online nu se ţin din diverse motive.
Arcade Alexei are cinci copii la școală: la liceu, în şcoala generală, dar şi clasele primare. Doar trei dintre ei reuşesc să participe la cursuri. Însă.. nu tot timpul. Anca este în clasa a XII-a, iar mare parte din timp şi-l petrece căutând semnalul la Internet - be prin casă, ba prin curte. Fratele ei nu a reușit să se conecteze nici măcar o singură dată pe platformă școlii.
Părinţii nu au ce face, niciunul dintre copii nu a primit NICI un dispozitiv electronic. Oamenii sunt convinşi că elevii vor pierde materie importantă din cauza lipsurilor.
În casa familiei Vouciuc cei şase copiii au dispozitive şi conexiune la internet, dar au şi o problemă: trei dintre ei trebuie să fie în acelaşi timp la ore.
Cristian Vouciuc, părinte: Ne adaptăm pandemiei, ce să facem? Sută la sută e mai bine la şcoală. Sperăm să fie bine pentru copii, că vor da evaluare, vor da Bacalaureat. Să urmeze o facultatae dacă continuăm în ritmul ăsta, nu ştiu....
Directorul şcolii ştie prin ce trec elevii, dar momentan nu are cum să rezolve toate problemele.
Vasile Laziurcă, directorul școlii Gimnaziale Calafindești: Sunt si minusuri pt ca nu toti copiii au dispozitive electronice. Acei copii se duc la alți copii, prieteni, şi îşi iau temele. Sunt familii cu copii mai mulți şi se suprapun orele.
În județul Suceava sunt 33 de școli care funcționează în scenariul roșu. Tabletele promise de la Guvern, prin programul Şcoala la Acasă, n-au ajuns încă la Suceava, chiar dacă au fost cerute 8590 de astfel de dispozitive. Doar 1093 de tablete au fost cumpărate în tot județul prin diverse proiecte sau cu bani de la primării.