Antena LIVE

Cum adaptăm programul elevului la școala online

Chiar dacă fac şcoala online, programul copiilor ar trebui să fie acelaşi pe care l-ar avea şi dacă ar merge la şcoală. Trezire la ora 7, sport după-amiaza şi somn de la nouă seara.

De la 19.09.2020, 10:45

Este sfatul medicilor care spun că doar în acest fel putem evita tulburările pe care cei mici le-ar putea avea atunci când vor reveni în bănci. Colega noastră Mădălina Iacob a stat de vorbă cu specialiştii şi a aflat cele mai bune recomandări pentru această perioadă.

Online sau offline, copiii s-au întors la școală, cu un program nou, pe care nu l-au mai încercat până acum. Şi cu care nici nu știu dacă trebuie să se obişnuiască sau nu.

Și pentru că incertitudinea de la școală este mai mult că sigură, unică soluţie este că părinţîi să îi ajute pe copii să facă faţă noului "fus orar". Indiferent de vârstă, elevii au nevoie de o perioadă de acomodare. Izolarea a produs efecte asupra lor, iar schimbările bruşte nu sunt ușor de dus.

Mihaela Dinu, psiholog Savaţi Copiii: Copiii au luat la inceput aceasta pandemie legat de scoala, faptul ca nu se duc la scoala e ceva interesant, noutate. O dificultate a intervenit o data cu inceperea cursurilor scolare, pentru ca nu erau niste lucruri clare, ca orice inceput este temator, pana ne acomodam. Din punct de vedere psihologic, daca ne referim la copiii care erau mai sociabili, obisnuiti sa participe la evenimente, sa aiba cu relatii cu copii de aceeasi varsta, acolo izolarea a fost resimtita mai acut. Daca vorbim despre copiii care au avut o structura mai izolata, mai retrasi, perioada a fost mai usoara.

A fost o vacanţă lungă, iar puterea de concentrare pentru cursurile online va scădea considerabil.

Mihaela Dinu, psiholog Salvaţi Copiii: În lecțiile online puterea de concentrare este mai mică, capacitatea cognitivă a copilului scade, timpul de menținere a atenției scade și el, de aceea au fost atât de dificile lecțiile în online. Putem să ne așteptăm să fi uitat anumite lucruri, să avem răbdare să le reînvețe și să se reacomodeze pe ceea ce înseamnă învățatul față în față.

Trecerea bruscă de la un program la altul, de la online, la offline, și înapoi, îl va afecta grav pe copil. Ceasul nu va mai sună la aceeași ora în fiecare dimineață. Bun, și ce au de făcut părinții acum? În primul rând, să fie atenție la alimentația copilului și mai ales la somn, spun medicii.

Mihaela Bălgrădean, medic pediatru:  Ar trebui păstrat exact programul anterior. exact că și cum copilul ar merge în fiecare zi la școală, exact la orele la care mergea și anterior, el rămânând acasă, cu timpul lui, în care oricuma re de făcut aceleași lucruri pe care le au colegii care sunt în clasa. Pentru a nu modifică un ritm circadian pe care îl are fiecare copil în parte. Perioada de somn este foarte importantă la copii. Un copil când îl culci cu o poveste, cu o mangairere, cu un cântec, trebuie să fie ora 9-9 jumătate pt fiecare copil, în fiecare seară, înseamnă deja o obișnuință pentru a se culcă. După aceea, trezitul trebuie să fie devreme, la 6 jumătate- 7, ar trebui să fie zilnic, indiferent că merge sau nu la școală. Unii copii fac o siesta după amiază sau merg la sport, în aer liber. Se poate face asta și ar fi de făcut acest lucru. Mai au după aceea, lecții, fie online fie fizic. Mesele trebuie respectate. Micul-dejun trebuie să aibă o ritmicitate clară, înainte de plecarea la școală și dacă nu pleacă la școală, rămâne acasă, dar în orice caz, în jurul orei 7 jumătate el trebuie să ia micul-dejun. Prânzul este foarte important, discutăm și despre niște gustări, nu știu sub ce formă vor fi în școală, cei care rămân acasă e vorba de o masă de fructe, o bagheta de cereale în jurul orei 10. Că între 7 și 10 ți se face foame și același lucru în cursul după-amiezii.

Altfel, dezechilibrele se vor vedea imediat, iar efectele nu sunt deloc plăcute, avertizează specialiştii. Primele carenţe vor fi cele nutriţionale- Proteine, grăsimi si glucide. Tulburarile se vor traduce, în primă fază, prin obezitate.

În plus, vitamina D si calciul sunt esenţiale pentru o imunitate mai bună a copilului. Fără ele, infectiile respiratorii sunt un pericol pentru copii. Mai ales in sezonul rece. Dacă se adaugă şi tulburările de somn, copiii pot ajunge şi la afecţiuni neurologice.

Asadar, monitorizarea parinte-copil ramane esentiala. Rutina copiilor trebuie să fie păstrată.  Programul trebuie să fie fix, indiferent dacă e saptamana in care merge la scoala sau sta acasa. Temele, lecţiile, joacă, somnul şi alimentaţia sunt punctele cheie în dezvoltarea armonioasă a celui mic. Dar nu uitaţi, părinţii organizează viaţa copilului. Iar cel de mic imita ce vede în familie.

Aşa că trebuie să le fiti aproape şi să veniti în întâmpinarea nevoilor lor. Aşadar, asiguraţi-vă o flexibilitate pentru copil. Atât cât vă permite jobul, desigur. Poveştile despre şcoală sunt esenţiale pentru reacomodarea în anul nou şcolar. Dar si discuţiile în general, trebuie să ajutam copiii să se redeschidă în colectivitate.

Ți-a plăcut acest articol?

social program elev scoala online copil sfat
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024