Cum se face declararea veniturilor din meditaţii în 2022. Ce pot păţi profesorii care nu completează formularul
Profesorii care dau meditaţii sunt obligaţi să deţină case de marcat, să ofere bon fiscal elevilor şi să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai. În caz contrar, aceştia riscă acuzaţii inclusiv de evaziune fiscală.
De Redactia Observator la 13.05.2022, 19:04- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Studiile arată că 3 din 10 români fac meditaţii, iar sumele încasate de dascăli diferă de la 50 până la 150 de lei pe şedinţă, în funcţie de complexitatea pregătirii. ANAF a publicat deja un ghid privind veniturile obţinute din meditaţii, astfel încât dascălii să plătească taxe pe sumele încasate. Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai.
Venitul net anual din activități independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri. Acest venit se recalculează, după caz, prin deducerea pierderilor fiscale reportate. Impozitul anual datorat se stabilește prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce, în limita impozitului datorat, costul de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale.
Ce riscă profesorii dacă nu vor da bon fiscal
În cazul celor care nu şi-au depus declaraţiile unice, se vor calcula dobânzi şi penalităţi, iar în funcţie de valoarea sumei nedeclarate la stat, există posibilitatea de a fi acuzaţi inclusiv de evaziune fiscală.
"În primul rând riscul este pe de-o parte contravenţional, pentru că nu şi-au depus declaraţiile unice şi se vor calcula dobânzi şi penalităţi, iar în funcţie de valoarea sumei nedeclarate la stat, există posibilitatea să fie acuzaţii inclusiv de evaziune fiscală.
Acum, legislaţia în domeniul evaziunii fiscale a devenit proactivă, în sensul să nu mai bagăm oamenii la puşcărie, ci să recuperăm deficitul, debitul, dacă se plătesc dobânzi şi penalităţi plus încă o datorie de circa 20%, o sumă pecuniară, o sancţiune de 20%, atunci nu se mai începe urmărirea penală. Deci, scopul legii este să ne încasăm banii. Este foarte greu cum vor fi depistaţi profesorii care nu dau bon fiscal şi cum se va face în fiecare caz în parte. Eu mă aştept însă ca ceilalţi, vecinii, să se pârască la Fisc şi Fiscul să te urmărească", a declarat Adrian Benţa la Antena 3.