Video Profesorii, obligaţi să aibă case de marcat şi să dea bon fiscal la meditaţii. Ghidul taxelor pe care trebuie să le plătească dascălii
Profesorii au la dispoziţie până pe 25 mai să depună declaraţia de venit aşa cum cere Codul Fiscal. Atenţie, profesorii care dau meditaţii trebuie să deţină case de marcat şi să ofere bon fiscal elevilor. Asta este ceea ce au decis cei de la ANAF, care au publicat, deja, un ghid privind veniturile obţinute din meditaţii, astfel încât dascălii să plătească taxe pe sumele încasate.
Profesorii trebuie să îşi plătească asigurările de sănătate, care reprezintă 10 procente din veniturile realizate de dascăli.
Mai apoi, din sumele pe care profesorii le încasează de la elevi pentru meditaţii trebuie să mai pună deoparte 25% pentru a plăti asigurările sociale. De această dare sunt scutiţi profesorii pensionari sau cei care au calitatea de angajat şi plătesc deja asigurări sociale.
Din venitul net, dascălii mai datorează statului român zece procente, care reprezintă impozitul pe venit.
Statul român susţine că era nevoie de o astfel de măsură, pentru că trebuie adus în lumină acest fenomen al meditaţiilor, mai ales în contextul în care studiile recente arată că 3 din 10 români fac meditaţii, iar sumele încasate de dascăli diferă de la 50 până la 150 de lei pe şedinţă în funcţie de complexitatea pregătirii pe care o oferă.
- Cât costă meditaţiile pentru BAC şi Evaluarea Naţională. Părinţii plătesc şi peste 2.000 de euro pe an
- Banii din meditații, în atenția inspectorilor ANAF. Dascălii trebuie să aiba casă de marcat și să emită bon...
- Fraudă cu detergenţi vânduţi "la negru" în centre en-gros din Capitală. Prejudiciul se ridică la 1,5 de...
- Promit o rambursare de taxe, dar te pot lăsa fără bani în cont. O nouă tentativă de phishing folosește...
- Cu cât vinde ANAF un Volkswagen Touareg din 2014 cu 186.413 km
ANAF a pus la dispoziţia profesorilor un ghid
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vine în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ, prin publicarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități.
Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) până la data de 25 mai.
Documente: Ghid_meditatii_2022.pdf
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰