Curs inedit de literatură pentru bac. În ce constau cursurile
Una dintre marile probleme ale elevilor în pragul examenului de bacalaureat este literatura. Dacă unii aleg să înveţe texte precum roboţii pentru a fi siguri că trec examenul, alţii preferă să înţeleagă materia şi să o redea aşa cum o văd ei.
De Redactia Observator la 25.02.2020, 16:43- Cursul inedit de literatură pentru bac este conceput să treacă de tiparul rigid al abordărilor.
- Elevii înţeleg mai uşor materia cu ajutorul unor termeni simplificaţi.
Una dintre marile probleme ale elevilor în pragul examenului de bacalaureat este literatura. Dacă unii aleg să înveţe texte precum roboţii pentru a fi siguri că trec examenul, alţii preferă să înţeleagă materia şi să o redea aşa cum o văd ei.
Un profesor din Tg. Mureş a decis să îi ajute pe elevii de liceu să priceapă literatura. Şi o face în limbajul tinerilor, astfel încât aceştia să reţină măcar esenţa textului.
Călin Crăciun, profesor: Probabil că limbajul din Amintiri din copilărie sau limbajul folosit în careva din poveştile lui Creangă sau din basmele lui Creangă aveţi impresia că nu vorbeşte despre voi.
Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care elevii nu reuşesc să înţeleagă textele. Aşa că profesorul a decis să vorbească pe „limba” elevilor.
Iar ideea principală este că dacă înțelegi despre ce e vorba în text și care e treaba cu autorul și lumea în care a trăit și a creat, s-ar putea să poți scrie un eseu fără să toceşti. Iar iniţiativa pare că are succes.
Andreea Mătea, elevă: E o explicaţie mai logică pentru că sunt termeni mai uşori, mai uşor accesibil pentru fiecare dintre noi, şi oarecum se raportează şi la viaţa de zi cu zi, oarecum există o comparaţie între ce a fost atunci, ce este acum.
Andreea Bucin, elevă: Nu suntem nişte roboţi puşi să învăţăm totul mecanic, bănuiesc că ar fi mult mai uşor dacă am avea o programă mult mai simplificată, mult mai uşor de învăţat, cu aspecte mult mai logice.
Cursul inedit de literatură pentru bac este conceput să treacă de tiparul rigid al abordărilor cu care sunt obişnuiţi elevii, de ani de zile.
Andreea Mătea, elevă: Sunt câţiva autori care sunt mai uşor de studiat, adică operele lor sunt mai uşor de studiat. Asta depinde de fiecare cum vede lucrurile şi cum se descurcă în a le interpreta.
Călin Crăciun: Între creaţia literară şi epoca în care ea apare există o legatura foarte foarte strânsă iar înţelegerea acestei legături cred că facilitează totodată şi modul în care elevii reuşesc să abordeze textele sa le analizeze, pe scurt, îi ajută să le înţeleagă.
Elevii sunt aşteptaţi la curs în fiecare zi de luni, de la ora 16.00. Iar profesorul a ales Bastionul Măcelarilor al Cetatăţii Medievale târg mureşene pentru a putea primi cât mai mulţi elevi.