Definitivat 2024. Rezultatele după contestații au fost publicate. Rata de succes a crescut cu 3,89%
Definitivat 2024. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, la proba scrisă a examenului naţional de definitivat în învăţământ au fost afişate marţi.
De Redactia Observator la 06.08.2024, 10:57UPDATE 10:30 Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, la proba scrisă a examenului naţional de definitivat în învăţământ au fost afişate marţi. Rata de succes la proba scrisă a examenului de Definitvat a crescut cu 3,89% după soluționarea contestațiilor, a anunțat marți Ministerul Educației.
După evaluarea celor 1.642 de contestații depuse, 5.991 de candidați (76,45%), cu 304 mai mulți față de rezultatele inițiale (5.687 candidați), au obținut note care au generat medii de examen mai mari sau egale cu 8 (opt). Acești candidați și-au atins obiectivul propus: definitivarea/dreptul de practică în învățământul preuniversitar.
Potrivit metodologiei, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obținută are o pondere de 70% în calculul mediei finale (care trebuie să fie cel puțin 8/opt pentru a asigura promovarea). Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele examenului, inclusiv proba scrisă.
65 de note de 10, înainte de contestații
72,58% dintre candidaţii care au susţinut proba scrisă a examenului de definitivat au promovat, potrivit datelor transmise, marţi, de către Ministerul Educaţiei. Au fost obţinute 65 de note de 10, dar 344 de candidaţi au luat note sub cinci, în uşoară scădere faţă de anul trecut.
”Rezultatele înregistrate la proba scrisă organizată în cadrul examenului naţional pentru definitivare în învăţământul preuniversitar au fost publicate astăzi, 30 iulie, pe site-ul dedicat şi în centrele de examen. Potrivit metodologiei, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obţinută are o pondere de 70% în calculul mediei finale (care trebuie să fie cel puţin 8/opt pentru a asigura promovarea)”, anunţă, marţi, Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.
”Dintre cei 8.072 de candidaţi prezenţi, 228 de candidaţi s-au retras, 5 candidaţi au fost eliminaţi (pentru fraudă sau pentru nereguli la susţinerea probei scrise în raport cu prevederile metodologiei), iar lucrările a 3 candidaţi au fost anulate în perioada de evaluare pentru nerespectarea prevederilor metodologice privind redactarea acestora. Lucrările au fost evaluate digitalizat”, a mai transmis ministerul