Educaţia sexuală în şcoli încinge spiritele. Profesoară: "Prin această educaţie, să nu mai existe subiecte tabu". Preot: "Dacă este educaţie pentru desfrâu, nu"
Educaţia sexuală a înfierbântat scandalul în politică. Aleşii nu se pot pune de acord dacă să fie sau nu studiată obligatoriu în şcoli. Nici nu ştiu în ce formă sau cine să le predea elevilor această materie. Deocamdată, mai puţin de 9% din elevi studiază educaţia sexuală în şcoală, în cadrul unui opţional. Preoţii se tem ca materia să nu fie un atentat la inocenţa copiilor sau un îndemn la desfrâu.
De Redactia Observator la 22.06.2021, 19:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Educaţia sexuală. Aşa ar fi trebuit să se numească materia predată în şcoli. Dar, pentru că la noi, subiectul este considerat ruşinos, numele a fost schimbat în... "Educaţie pentru sănătate". Deocamdată, este studiată ca opţional de elevii de şcoală generală. Dar ar putea deveni materie obligatorie. Ce spun elevii, profesorii şi părinţii. Depinde pe cine întrebi.
Arina, elevă: "Este mai mult decât necesară pentru că mulţi nu au această bază încă din familie".
Cristina Tunegaru, profesoară de limba română: "Prin această educaţie, să nu mai existe subiecte tabu. Şi cred că elevii ar trebui să fie prezenţi împreună, fete şi băieţi".
Cu sau fără subiecte tabu
Părinte: "Depinde şi de copil, să ştiţi, pentru că sunt unii care abordează în glumă, la mişto, şi cu ironie acest subiect, la copiii mă refer, şi va fi un fiasco". Vârstnic: "De pe acum, de la clasa a 5-a, a 6-a să bage la copile în cap treburi de-astea!".
Patriarhia Română nici nu vrea să audă. Ar fi un atentat asupra inocenţei copiilor. "Încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață".
Eugen Tănăsescu, Arhiepiscopia Tomisului: "Dacă este educaţie pentru desfrâu, nu. Nu prezervativul rezolvă problema şi nici avortul. Sunt nişte chestiuni imorale care se văd ca soluţii. Noi nu suntem de acord".
Iniţiativa a născut discuţii aprinse. De doi ani, aleşii încearcă să se pună de acord dacă educaţia sexuală ar trebui sau nu predată în şcoli.
Anca Dragu, preşedintele Senatului: "Copilul meu a studiat şi în străinătate. De aici au venit informaţiile despre acest subiect. A studiat despre elemente de genul acesta încă de prin clasa a 2-a, a 3-a".
Dan Barna: "Trebuie să existe pachet de sănătate pentru toţi copiii, dar părinţii să şi-i poată retrage, dacă vor. Copiii noştri nu merită să fie victimele credinţelor noastre bune sau proaste".
Ministrul Educaţiei are altă propunere. Să fie introdusă o disciplină nouă. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Cu noţiuni corelate vârsta elevilor alături de educaţie sanitară, educaţie jurdicică financiară, alimentară, pe toate pe care sa le cuprindem în EDUCATIE PENTRU VIATA. Pe module".
Cine, cum şi când va face aceste ore cu elevii rămâne în continuare neclar.