Educatoare acuzate că fac afaceri pe banii copiilor, la o grădiniță de stat din București
Afaceri pe banii părinţilor la o grădiniţă de stat. Asta arată înregistrările obţinute de reporterii Observator, în exclusivitate, într-o unitate de învăţământ din Capitală. Educatoarele discută între ele despre banii pe care îi fac din excursiile organizate cu clasa.
De Redactia Observator la 03.04.2019, 22:44Afaceri pe banii părinţilor la o grădiniţă de stat! Asta arată înregistrările obţinute de reporterii Observator, în exclusivitate, într-o unitate de învăţământ din București. Educatoarele discută între ele despre banii pe care îi fac din excursiile organizate cu clasa. Una dintre ele se laudă că şi-a scos banii de chirie... 12 milioane de lei vechi! Părinţii se tem să le ceară explicaţii. O vor face în schimb autorităţile.
Înregistrările dezvăluie o adevărată lecție de business ilegal pe care şi-o predau între ele educatoarele grădiniţei nr. 255 din Bucureşti.
”În 2010 ai organizat excursie şi nu mi-ai dat nimic. Nici banii de la un copil! Îmi cumpăr eu ţigări, din banii mei, în excursie? A luat toţi banii și nouă ne-a dat sus, la Trei Brazi, o îngheţată. Păi pentru mine 12 milioane venite în luna mai, pentru mine e mană cerească şi tu ştii lucrul ăsta, mai pun 1 milion şi îmi achit o chirie”, spune o educatoare.
”De ce să nu iau câte 10 lei de copil?”
Din înregistrări reiese că părinţii sunt puşi să plătească pentru activităţile extraşcolare sume mai mari decât ar trebui, iar diferenţa ar intra în buzunarul angajatelor.
”Dar de ce să nu stau eu liniştită ? De ce să nu îmi iau eu câte 10 lei de copil şi un copil de 30 de lei, că îmi scade automat copiii cadrelor, plus un copil la fiecare cadru. La ultimul Ţăndărică a mers ea, am mers cu două trăistuţe de bani, eu cu ai lu' B-ul şi ea cu A-ul. Pe ea o ştie toată lumea şi nu vrea să facă afaceri cu ea”, mai spune o educatoare.
Afacerile pe seama copiilor par o tradiţie în această grădiniţă. Anul trecut, directoarea de la acel moment a fost demisă de Inspectoratul Şcolar pentru că lua bani de la copii şi îi folosea în scopuri personale.
Nenumărate au fost sesizările din partea părinţilor la adresa conducerii anul trecut, spun inspectorii şcolari. Aşa se face că în ultimii 8 ani au fost schimbaţi 7 directori, iar în ultimul an două persoane au ales să plece de la conducerea unităţii. Asta pentru că nu au reuşit să se integreze în colectivul cadrelor didactice de aici.
Reacția educatoarei
Actuala directorare este instalată de doar câteva săptămâni. Nu crede că aşa ceva se poate întâmpla în instituţia pe care o conduce. A chemat-o pentru explicaţii pe una dintre educatoare.
(Reporter): Spuneați, la un moment dat ”eu am rămas cu 12 milioane. Mai puneam unul și îmi achitam o chirie”. Bănuiesc că vă recunoașteți vorbele, pentru că sunt replicile dumneavoastră!
(Educatoare): Dar eu sunt singura care stă în chirie în gradiniţa asta? Nu știu dacă e replica mea!
(Reporter): Deci nu recunoașteți?
(Educatoare): Nu, nu recunosc nimic!
Ce riscă educatoarele
Inspectorii şcolari au început o anchetă în acest caz.
Marina Manea, purtător de cuvânt ISMB: Denotă un tip de comportament şi de limbaj care nu ar trebui sa fie specifice cadrelor didactice. Dacă toate cele patru sau cinci educatoare se fac vinovate de aceste aspecte total ilegale, atunci vor fi sancţionate deopotrivă.
Cadrele didactice riscă scăderi salariale sau chiar desfacerea contractului de muncă.