Elevii unui colegiu din Buzău vor învăţa în Portugalia timp de trei săptămâni (Video)
Elevii unui colegiu din Buzău se bucură de un altfel de învăţământ. Cu bani din fonduri europene, puştii îşi mută orele de studiu în străinătate, timp de trei săptămâni.
De Redactia Observator la 15.03.2019, 11:29Elevii unui colegiu din Buzău se bucură de un altfel de învăţământ. Cu bani din fonduri europene, puştii îşi mută orele de studiu în străinătate, timp de trei săptămâni. Fac practică în Portugalia, vizitează obiectivele turistice de acolo şi se întorc, apoi, acasă cu o experienţă de neuitat. E lesne de înţeles de ce. În stagiile de pregătire primesc tot ce au nevoie, inclusiv bani de buzunar. Proiectul care le vine în sprijin depăşeste un milion de euro, din fonduri europene iar până acum, trei sute de elevi au beneficiat de acest program. Totuşi, pentru asta, trebuie să îndeplinească şi câteva condiţii.
Condiţia principală pentru ca elevii să fie selectaţi în stagiile de practică din Portugalia este ca fiecare să nu aibă mai mult de zece absenţe. Apoi, diferenţa o fac notele din catalog şi cunoştinţele la limba engleză, urmând ca etapa finala să fie un interviu despre Uniunea Europeană.
"Este o concurenţă între ei, în fiecare clasă pleacă jumătate dintre elevi. Este o cifră perfectă jumătate pentru că te poţi situa uşor în prima jumătate, dacă alegeam doar doi, trei elevi dintr-o clasă automat spuneau elevul "Ionescu, Popescu" sunt mai buni decât mine" a spus Robert Harabagiu profesor al Colegiului Tehnic Buzău.
Ideea i-a venit încă din anul 2006. De atunci şi până astăzi, investiţia proiectului a depăşit un milion de euro, bani din fonduri europene.
"Am pornit de la nevoile liceului acestuia, de la nevoile de formare, elevii noştri au o acută nevoie de formare în domeniul lor de pregătire profesională. Efectuează practică şi în ţară, dar acolo pe de o parte aparatura este la înalte standarde europene" a spus Robert Harabagiu profesor al Colegiului Tehnic Buzău.
"Stagiile de pregătire practică sunt foarte importante şi în ţară şi în străinătate. Vom avea această strategie pentru mulţi ani" a declarat Adriana Rîmniceanu, directorul Colegiului Tehnic Buzău.
Fiecare elev primeşte, pe lângă bani de avion, mâncare şi cazare. şi 700 de euro, bani de buzunar.
"A fost o experienţă ce mi-a schimbat oarecum viaţa, pentru că am încercat oarecum să împrumut din felul lor de a comunica cu oamenii, de a interacţiona cu ei, pentru că e o diferenţă între practica pe care o faci în România şi ceea ce faci acolo" a declarat Vlad Rotaru, elev al Colegiului Tehnic Buzău.
"A fost o experienţă foarte importantă pentru mine, m-a schimbat foarte mult, m-a ajutat să mă maturizez, a fost experienţa de care aveam nevoie ca să îmi dezvolt abilităţile practice" a spus Alexandru Gheorghiţă, elev al Colegiului Tehnic Buzău.
"Este o experienţă de vis. Nu pot descrie în cuvinte pentru că trebuie să vezi, ca să simţi ce trăieşti acolo" a spus Crina Potecă, elevă a Colegiului Tehnic Buzău.
Până acum, 300 de elevi, de la toate specializările, inclusiv cei de la învăţământul profesional, au beneficiat de stagiile de pregătire în Potugalia.