Zeci de mii de elevi cu dizabilități, afectați de regulile impuse pentru noul an școlar
Pentru copiii cu dizabilităţi, acest început de an şcolar e şi mai greu. Pe de-o parte, părinţii se tem de coronavirus, dar, în acelaşi timp, le e frică să-şi izoleze în continuare copiii, tocmai pentru că lipsa interacţiunii cu ceilalţi înseamnă de fapt un regres. Pandemia a făcut ca orele de terapie sau, pur şi simplu, cele de socializare să fie mult mai puţine, iar asta îi afectează pe copii.
De Redactia Observator la 03.09.2020, 22:53- Distanțarea socială i-ar putea afecta foarte mult pe elevii cu dizabilități.
Doar câteva zile până la începerea școlii, iar părinţii nici nu mai ştiu dacă să se bucure sau nu, mai ales cei care au copii cu dizabilităţi.
Nicoleta Cîrjaliu, părinte: Pe de-o parte îmi doresc să înceapă școala pentru că mi-a fost foarte greu online. Eu am încercat, v-am zis, dar nu cred că am putut să înlocuiesc și profesorul și terapeutul.
La Școala gimnazială pentru copiii nevăzători pregătirile sunt în toi.
Cosmina Cazan, director școală: A trebuit să luăm în considerare să mutăm anumite săli de clasă în anumite încăperi pentru că nu aveam posibilitatea să avem distanța corespunzătoare. Avem clase cu șase, de la șase până la zece elevi, în functie de deficiența pe care o au copiii noștri.
În România sunt 70 de mii de copii înregistrați cu certificat de handicap. Dintre aceștia, aproape 50 mii fie nu sunt școlarizați, fie fac parte din sistemul de învățământ special, iar pentru ei acest an şcolar a fost mai greu ca niciodată.
Cosmina Cazan, director școală: Pentru un copil nevăzător este foarte important să lucreze cu materialele specifice unui copil nevăzător. Să folosească planșele și materialele în relief, adică tot timpul trebuie să meargă pe concret.
Lavinia Pilat, profesor: Greu, foarte greu. Deci, v-am zis, pe de-o parte criteriul siguranţei îmi spune online, acasă, pe de altă parte criteriul datoriei față de meserie și de copil îmi spune la școală.
Oficial, orele încep pe 14 septembrie şi pentru şcolile speciale, însă deocamdată nu se ştie exact sub ce formă.