Cu trei săptămâni înainte de începerea şcolii, mii de elevi nu au condiţii potrivite
România îşi trimite şi în acest an elevii la şcoli aflate la zeci de kilometri distanţă, cu toalete în curte sau fără avize sanitare. Ministrul de interne a cerut de urgenţă prefecţilor din toată ţara situaţia unităţilor de învăţămât şi promite să rezolve problemele până luna viitoare.
De Redactia Observator la 19.08.2019, 21:12România îşi trimite şi în acest an elevii la şcoli aflate la zeci de kilometri distanţă, cu toalete în curte sau fără avize sanitare. Ministrul de interne a cerut de urgenţă prefecţilor din toată ţara situaţia unităţilor de învăţămât şi promite să rezolve problemele până luna viitoare. E mult prea târziu, spun oamenii de la sate, care nu mai au speranţa că elevii vor învăţa vreodată într-o şcoală modernă.
În inima Moldovei, peste 120 de copii vor face naveta zilnic mai bine de 10 kilometri ca să înveţe. Se vor muta într-un sat vecin, pentru că şcoala din comuna Şireţel a fost închisă pentru renovări care par că nu se vor finaliza nici până la sfârşitul anului.
Într-o altă localitate, copiii se înghesuie în trei schimburi, tot din cauza lucrărilor. Autorităţile îşi pasează responsabilitatea.
Mihai Cojocaru, director şcoală Şireţel: Speram să se poată începe anul şcolar dar s-a ajuns în situaţia asta pentru că cei de la Consiliul Local nu au votat încă bugetul local
La fel de nepregătite sunt majoritatea şcolilor înainte cu trei săptămâni să sune clopoţelul. O confirmă ministrul de Interne care cere de la toţi prefecţii din ţară un raport detaliat cu problemele unităţilor de învăţământ din România. Momentan, situaţia este mai mult decât îngrijoratoare:
Emilian Dragnea, prefect Argeş: În judeţul Argeş avem un număr de 11 lucrări pentru grupurile sanitare. Sperăm să fie finalizate la nivelul începutului de an şcolar
Maricica Coşa, prefect Bacău: Am găsit 10 unităţi şcolare care nu au autorizaţie sanitară din cauza lipsei sursei de apă potabilă
Explicaţia prefecţilor este simplă - nu sunt bani.
În Galaţi, la şcoala din satul Mihail Kogălniceanu, copiii vor fi nevoiţi şi în această iarnă să iasă în zăpadă ca să ajungă la toaleta din fundul curţii. Acum doi ani, grupul sanitar a fost modernizat, se laudă autorităţile. Au fost puse gresie, faianţă şi termopane noi, dar tot la 50 de metri faţă de clădirea elevilor.
Gigliola Dobrin, director adjunct şcoală Smârdan: Am cerut autorizare de funcţionare sanitară, o mai cerem, ne străduim să ne conformăm documentaţiei. Am cerut prin proiectul de buget din 2019, dar şi Primăria ne ajută în funcţie de fonduri
Au fost montate caloriferele cu toate că centrala proprie este stricată, aşa că profesorii şi elevii se vor încălzi tot cu lemnele de la sobă şi în această iarnă.
La Botoşani, căldură ar fi, dar apă la robinet nu curge.
Autorităţile promit, în timp ce elevii rămân cu speranţa. Cu speranţa că vor învăţa în şcoli moderne pănă termină studiile.