Elevii, profesorii și părinții, bucuroși de redeschiderea școlilor
Şcolile se redeschid din 8 februarie! Totuşi, întoarcerea elevilor în bănci nu se va face peste tot la fel. Şcolile reîncep în sistemul clasic în funcţie de rata incidenţei cazurilor de covid 19. Prioritate vor avea copiii de la grădiniţă, clasele primare şi cele terminale.
De Francesca Simionescu la 14.01.2021, 21:11- Klaus Iohannis a anunţat că începând cu semestrul al doilea, majoritatea şcolilor se vor redeschide
Klaus Iohannis a anunţat că începând cu semestrul al doilea, majoritatea şcolilor se vor redeschide, în condiţiile în care pandemia evoluează la fel ca în ultimele săptămâni.
Astfel, şcolile din localităţi cu incidenţă mică a infectărilor se vor redeschide pentru toţi elevii. În cazul scenariului galben, vor merge fizic la ore doar copiii de grădiniţă, cei din ciclul primar şi elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a. În schimb, în localităţile care sunt în scenariul roşu, singurii care vor face cursuri în bănci vor fi cei de la grădiniţă şi clasele primare. În cazul în care se depăşeşte rata de 6 îmbolnăviri la mia de locuitori, se instituie carantina, iar şcoala va trece obligatoriu în online.
Elevii şi părinţii salută decizia autorităţilor
Pentru elevi e o decizie pe care o aşteptau deja de luni de zile.
Rareş Voicu, reprezentantul elevilor: Noi susţinem descentralizarea deciziei. La primar e extrem de greu să predai, să asimilezi, nu ai cum să înveţi să scrii pe un calculator, iar pentru elevii din clasele terminale da, pentru că examenul bate la uşă.
Chiar dacă printre părinţi părerile sunt împărţite, unii fiind mulţumiţi de orele online, cei mai mulţi abia aşteaptă să se redeschidă şcolile.
Iulian Cristache, reprezentantul părinţilor: Noi am spus că ar trebui să creem obligativitatea începerii anului şcolar măcar pentru anii terminali, dar fără să obligăm familiile care încă au reţinere din acest punct de vedere. Să rămână în online şi bineînţeles că îşi asumă o parte din eşec.
De aceeaşi părere sunt şi profesorii. Aceştia au susţinut încă de la începutul anului şcolar necesitatea de a le preda copiilor faţă în faţă.
Marius Nistor, sindicatul „Spiru Haret”: Trebuie să începem activitatea de pregătire remedială. În această perioadă de pandemie s-au creat nişte discriminări puternice între copiii care provin din medii sociale favorizate şi cei care vin din medii mai puţin favorizate.
În plus, fiecare universitate va avea posibilitatea să decidă în ce formă va chema studenţii la cursuri. Şeful statului a anunţat că o decizie finală în privinţa şcolilor va fi luată pe 2 februarie, după o nouă evaluare a situaţiei epidemiologice din ţară. Iar mâine Ministerul Educaţiei urmează să anunţe câţi profesori au declarat că sunt dispuşi să se vaccineze anti COVID.