Vacanța elevilor s-a încheiat. La clasa a II-a începe marți Evaluarea Națională
A fost ultima zi de vacanţă de primăvară pentru elevii din România. Următoarea relaxare va fi în iunie, când începe vacanţa de vară. Până atunci, însă, îi aşteaptă examenele. Evaluarea Naţională pentru clasele a doua începe marţi.
De Redactia Observator la 06.05.2019, 00:59A fost ultima zi de vacanţă de primăvară pentru elevii din România. Următoarea relaxare va fi în iunie, când începe vacanţa de vară. Până atunci, însă, îi aşteaptă examenele. Evaluarea Naţională pentru clasele a doua începe marţi. Urmează, pe rând, elevii din clasa a patra şi a şasea. Notele nu se vor trece în catalog, aşa că cei mai mulţi nu şi-au făcut griji şi s-au bucurat în weekend de vremea frumoasă cu familia sau prietenii la munte, la mare ori în parcuri.
Parcurile şi locurile de joacă pentru copii au fost pline duminică. Elevii au profitat la maximum de ultima zi de vacanţă, dar şi de vremea bună de afară.
Și la munte, pârtiile au fost pline în weekend. Cei mici refuză să pună schiurile în cui. Ba chiar ar da orice ca lecţiile de la şcoală să fie la fel de distractive precum cele de pe pârtii. Mai ales că următoarea vacanţă vine abia la vară.
Până la vacanţa de vară, copiii mai au de trecut si cateva examene. Primii pe lista sunt elevii de clasa a doua, care incep evaluarea nationala marti. urmeaza clasele a patra si a sasea. Luna viitoare vor intra in focul examenelor si cei mai mari. Clasele a 8-a si a 12-a.
Chiar dacă notele de la Evaluarea Naţională nu se trec în catalog, elevii au un stres. Rezultatele sunt comunicate părinţilor, individual, de către învăţător. Subiectele sunt facute după modelul testelor PISA, potrivit regulilor de testare.
Pe principiul "cui pe cui se scoate", Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu vrea să cuprindă în noua lege a educaţiei cât mai multe examene pentru copii. Ca să-i scape stres. Deloc în beneficiul elevilor, spun părinţii.
”Nu ar trebui să fie atât de încarcată, sunt mici încă. Măcar până în clasa a patra ar trebui sa fie o materie cat de cat bine structurata”, spune un părinte.
Asociaţiile de elevi şi-au anunţat nemulţumirile şi cer reformă. Spun că îşi doresc un învăţământ centrat pe dezvoltarea gândirii, nu pe reproducerea de informaţii. La simulările de examene de anul acesta, mai mulţi copii au predat foaia goală. În semn de protest.