Antena LIVE

Curs valutar

Guvernul aprobă instalarea camerelor de supraveghere în şcoli. În ce condiţii pot fi montate

Camerele video pot fi instalate în şcoli, cu acordul unităţilor şcolare şi a părinţilor, prevede o ordonanţă de urgenţă aprobată vineri de Guvern, pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi a Legii învăţământului superior nr. 199/2023, ordonanţă care introduce mai multe modificări în scopul asigurării unui mediu educaţional sigur şi sănătos.

De la 28.06.2024, 16:06
WhatsApp
Guvernul aprobă instalarea camerelor de supraveghere în şcoli. În ce condiţii pot fi montate Profimedia

Sunt avute în vedere acţiuni pe care să le poată întreprinde unităţile şcolare pentru prevenirea comportamentelor care încalcă sau favorizează încălcarea normelor de moralitate/conduită, în orice formă de manifestare - violenţă verbală, fizică, psihologică - bullying, a informat Executivul, potrivit Agerpres.

În ce condiţii pot fi montate camerele în şcoli

Astfel, pentru a creşte siguranţa în spaţiul şcolar, se reglementează clar condiţiile în care se ia decizia cu privire la instalarea camerelor audio video în unităţile şcolare. Această decizie poate fi luată de fiecare unitate şcolară cu acordul părinţilor, respectiv elevilor majori şi salariaţilor unităţii şcolare. În situaţii excepţionale, atunci când există risc crescut de violenţă în spaţiul şcolar, fiind înregistrat un număr semnificativ de sesizări, instalarea sistemului de supraveghere audio-video se poate face doar cu informarea persoanelor vizate.

În ambele situaţii, decizia de instalare şi/sau punere în funcţiune a sistemelor de supraveghere se ia de către consiliul de administraţie al unităţii şcolare preuniversitare, cu aprobarea directorului şi consultarea personalului, pe o perioadă de maximum 1 an calendaristic.

Pe acelaşi subiect

Unde pot fi instalate

Sistemele de supraveghere audio-video pot fi instalate în spaţiul şcolar în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese şi de festivităţi, pe holurile căminelor sau internatelor, precum şi în sălile de sport, cu excepţia vestiarelor şi grupurilor sanitare.

Un alt set de reglementări are în vedere susţinerea elevilor să continue cursurile şcolare. Astfel, se asigură dreptul elevelor gravide sau a elevilor părinţi de a beneficia de prioritate la transfer în cadrul unei unităţi de învăţământ care are în structură nivelul antepreşcolar pentru înscrierea copilului, iar în cazul în care întâmpină dificultăţi financiare vor putea participa la cursuri şi vor fi sprijiniţi şi de către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

De asemenea, se reglementează dreptul elevilor din unităţile de învăţământ special care nu se pot deplasa cu mijloacele de transport în comun de a beneficia de suma forfetară.

O prevedere importantă - se introduce bursa de rezilienţă, în cuantum de 300 de lei pe lună, ca formă de stimulare a elevilor în vederea obţinerii progresului în învăţare.

Bursele de rezilienţă se acordă şi pentru elevii cu afecţiuni oncologice şi/sau cronice şcolarizaţi, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul "Şcolii din Spital" sau la domiciliu, în anul şcolar următor revenirii în unitatea de învăţământ la care au fost înmatriculaţi anterior.

Totodată, se lărgeşte cadrul beneficiarilor de bursa socială, în cuantum de 300 de lei lunar, prin includerea elevilor cu vârsta de până în 30 de ani, neangajaţi pe piaţa muncii şi înscrişi în formele de învăţământ cu frecvenţă redusă sau în programele educaţionale de tip "A doua şansă".

Bursa de merit este de 450 de lei pe lună.

Potrivit unei alte reglementări, în situaţia în care un cadru didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracţiuni incompatibile cu funcţia didactică, pe perioada desfăşurării cercetării penale, acesta nu va desfăşura activităţi didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale.

Ordonanţa de urgenţă include şi o serie de modificări pentru învăţământul universitar

Astfel, se clarifică cadrul legal prin care Ministerul Educaţiei poate acorda anual burse pentru studii universitare complete şi parţiale de licenţă, de masterat şi de doctorat, pentru studii postuniversitare şi postdoctorale, pentru stagii de cercetare în străinătate, din fonduri constituite în acest scop, prin hotărâre a Guvernului. Aceste burse se obţin prin concurs organizat la nivel naţional.

Totodată, se reglementează acordarea burselor românilor de pretutindeni, având în vedere că la nivelul instituţiilor de învăţământ superior de stat din România, studenţii români de pretutindeni au performanţe academice foarte bune, ţinând cont de contextul politicii Guvernului României de sprijinire a comunităţilor de români de pretutindeni.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

camere scoli guvern
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025