Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Care este pluralul cuvântului "complex", una dintre cerinţele care le-au dat bătăi de cap elevilor la română. Subiectele, "scurse" chiar în timpul Evaluării Naționale

Emoţii mari pentru elevii de clasa a 8-a. Peste 160.000 de şcolari au dat astăzi prima probă scrisă, la Limba română, din Evaluarea Naţională. Examenul vine după ce subiectele de la simulare i-au pus la grea încercare. Ca în fiecare an, au fost şi incidente. În Maramureş s-a deschis dosar penal, după ce subiectele au fost făcute publice chiar în timpul examenului.

de Mădălina Iacob

la 25.06.2024 , 14:42

La proba scrisă la Limba şi literatura română, din cadrul Evaluării Naţionale 2024, elevii au avut de făcut o caracterizare a personajului Tic a lui Constantin Chiriţă din "Cireşarii", dar şi de compus o argumentare despre dacă sunt sau nu de acord de a-şi petrece vacanţele alături de prieteni.

Dacă pentru mulţi dintre absolvenţii clasei a VIII-a aceste subiecte au fost destul de generoase, alţii s-au încurcat la partea de gramatcă şi lexic. Un exerciţiu care le-a dat bătăi de cap, de exemplu, a fost pluralul cuvântului "complex" (răspunsul corect este "complecși" n.r.). 

Per total, însă, profesorii şi elevii spun că subiectele au fost mai generoase decât cele de la simulare sau cele de anul trecut.

Vezi și

Dosar penal în Maramureş, după ce subiectele la română au fost făcute publice chiar în timpul examenului

Pe acelaşi subiect

Incidente au fost şi în acest an. O anchetă penală a fost declanşată în Maramureş, după ce un membru al Comisiei Naţionale a publicat subiectele chiar de la ora 9.30. La jumătate de oră distanţă faţă de momentul în care elevii au intrat în săli, deja subiectele au ajuns în spaţiul public.

Avem peste 7.000 de absenţi şi peste 15.000 de elevi care nu s-au înscris deloc la acest examen al Evaluării Naţionale. Vorbim despre abandon, dar şi despre elevi care sunt corigenţi sau repetenţi. 

Urmează proba la Matematică, joi, iar rezultatele finale, săptămâna viitoare.

Calendarul Evaluării Naționale 2024

► 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă

► 27 iunie 2024: Matematica – probă scrisă

► 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă

► 3 iulie 2024 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

► 3 iulie 2024 (ora 16:00 – ora 19:00) și 4 iulie 2024 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

► 4 – 9 iulie 2024: Soluționarea contestațiilor

► 9 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Pe evaluare.edu.ro şi Observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a VIII-a din România: subiecte, barem şi rezultate Evaluare Naţională 2024. 

Ce rezultate au fost înregistrate la Evaluarea Naţională 2023

Anul trecut, conform rezultatelor finale, la proba de Limba și literatura română, 119.732 de elevi - 77,4% au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 1.454 de elevi au fost notați cu 10. La proba de Matematică, 116.301 elevi - 75,4% au primit note mai mari sau egale cu 5. Numărul notelor de 10: 3.066. La proba de limbă şi literatură maternă, 8.507 elevi - 90,1% au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 63 de elevi au obţinut nota 10. Trei elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă. Lucrările acestora au fost notate cu 1 (unu). Analiza completă a rezultatelor obţinute de elevi la Evaluarea Naţională 2023 poate fi văzutăaici

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Educaţie » Care este pluralul cuvântului "complex", una dintre cerinţele care le-au dat bătăi de cap elevilor la română. Subiectele, "scurse" chiar în timpul Evaluării Naționale