Antena LIVE

LIVE TEXT: A început noul an școlar 2020-2021. Festivităţile de deschidere, interzise în acest an

Aproape 3 milioane de elevi şi copii de grădiniţă încep astăzi noul an şcolar, în condiţii speciale însă. Masca de protecţie va fi un accesoriu mai important decat ghiozdanul, iar triajul epidemiologic şi distanţarea, o mare provocare pentru cadrele didactice. 

De la 14.09.2020, 19:56
Galerie (4)
Noul an şcolar începe cu reguli stricte pentru elevi Hepta

Aveți un copil care a început școala? Cum vă descurcați? Ce vă lipsește în școli sau cum decurg cursurile online? Așteptăm să ne trimiteți pe Facebook sau pe aplicația Observator informații despre situații deosebite, poze sau video.

Anul şcolar începe în condiţii speciale din cauza pandemiei de COVID-19, care adaugă noi probleme celor deja cunoscute din fiecare toamnă. În 12.423 de şcoli, elevii vor merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învăţare, iar în alte 262 de şcoli elevii vor învăţa exclusiv online. 

Ora 19.55 - Anul școlar a început cu emoții, măști de protecție, distanțare, dar și cu nemulțumiri, lipsuri și cu multe promisiunie făcute de autorități. 

Ora 18.30 - Observator Update: Mădălina Iacob vă prezintă cele mai noi informaţii privind începutul anului şcolar

Ora 17.22 - Un bărbat din Iași a fost amendat cu 500 de lei pentru că a intrat fără mască de protecție în incinta unei școli și a făcut scandal. Bărbatul a precizat că a intrat în școală pentru a depune o sesizare prin care să arate că nu este de acord ca fata lui să folosească masca de protecție și dezinfectantul. Bărbatul se teme că masca de protecție ar putea afecta dezvoltarea fizică și psihică a copilei.

Ora 15.40- Fiecare unitate şcolară trebuie să aibă, începând cu acest an, un registru de siguranță. Cel puţin aşa spune un ordin comun, dat de către Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Educației. În registrul de siguranţă ar trebui să apară infracţiunile care au loc în şcoală şi soluţiile găsite pentru rezolvarea acestora. Registrul de siguranţă şcolară ar trebui să ţină o evidenţă clară a actelor de violenţă în instituţiile de învăţământ, dar şi a implicării autorităţilor în combaterea acestora. În acest fel, eficienţa autorităţilor ar trebui să poată fi evaluată mult mai corect. Documentul este obligatoriu în toate școlile, iar scopul lui este să crească siguranţa copiilor, a părinților dar şi a cadrelor didactice.

Ora 15.10- #ObservatorUpdate: Mădălina Iacob vă prezintă cele mai noi informaţii privind începutul anului şcolar

Ora 14.50- Elevii unei şcoli din judeţul Olt fac cursuri exclusiv online după apariţia unei caz de COVID-19 în rândul cadrelor didactice, iar alţi 20 de dascăli au intrat în izolare, după ce cu toţii au participat la un consiliu profesoral. Măsura este valabilă timp de o săptămână.

"Decizia suspendării cursurilor a fost adoptată în urma confirmării, în data de 13.09.2020, a unui caz pozitiv din rândul cadrelor didactice. Precizăm că, în urma anchetei epidemiologice desfăşurată de către Direcţia de Sănătate Publică Olt, un număr de 20 de cadre didactice au fost declarate contact direct, în urma participării la şedinţa Consiliului profesoral din data de 07.09.2020. Cadrele didactice în cauză se află în izolare la domiciliu”, a transmis Prefectura Olt.

Ora 14.15- Consiliul Naţional al Elevilor, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" solicită premierului Ludovic Orban modificare ordinului comun emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) şi Ministerul Sănătăţii privind măsurile pentru începerea şcolii. Ei spun că acest act a "a generat confuzie şi interpretări diferite de la un judeţ la altul, de la o localitate la alta, de la o unitate de învăţământ la alta, de la o universitate la alta şi chiar de la o autoritate a statului la alta".

Semnatarii acesteia susţin că acest ordin a creat confuzie şi interpretări diferite şi că, în ceea ce priveşte învăţământul superior, Ordinul nu specifică alocarea unor resurse financiare pentru universităţi necesare atât procurării materialelor sanitare şi echipamentelor electronice destinate studenţilor cu probleme sociale, cât şi angajării resursei umane aferente respectării reglementărilor. În plus, potrivit news.ro, pentru unele aspecte care ar fi trebuit reglementate prin ordin nu se regăsesc dispoziţii.

"De la intrarea sa în vigoare, la data de 1 septembrie 2020, actul administrativ cu caracter normativ mai sus menţionat a generat confuzie şi interpretări diferite de la un judeţ la altul, de la o localitate la alta, de la o unitate de învăţământ la alta, de la o universitate la alta şi chiar de la o autoritate a statului la alta", scrie în comunicatul semnat de reprezentanţii organizaţiilor menţionate.

Ora 13.30- Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de luni, că este important ca elevii să urmeze procesul şcolar, indiferent cum s-ar desfăşura acesta.

"Copiii au nevoie de şcoală. Dacă acumulezi restanţe sau ai lacune în procesul de educaţie îţi poate afecta înţelegerea în anii următori de şcoală", a afirmat Orban, cerându-i ministrului Educaţiei, Monica Anisie, ca inspectoratele şcolare să intervină unde este nevoie, pentru a asigura măşti, tablete, camere web. "Totuşi începerea şcolii e o bucurie şi pentru copii şi pentru profesori, poate şi pentru părinţi", a spus Orban.

"Copiii au nevoie de şcoală. Întreruperea procesului de educaţie afectează întreg procesul de educaţie, că dacă acumulezi restanţe sau ai lacune în procesul de educaţie îţi poate afecta înţelegerea în anii următori de şcoală. Aici e important să transmitem că trebuie să urmeze procesul şcolar copiii, atât online, cât şi în şcoală. Totuşi începerea şcolii e o bucurie şi pentru copii şi pentru profesori, poate şi pentru părinţi şi cred că încetul cu încetul trebuie să asigurăm o normalitate", a subliniat Orban.

Ora 13.00- Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, a vorbit în direct, la Observator, despre prima zi de școală după șase luni de pandemie.

Ora 12.30- Reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Comunităţii Declic participă, luni, la un flash mob în faţa Ministerului Educaţiei, pentru a atrage atenţia că elevii nu au primit tabletele şi laptopurile promise de autorităţi. Ei au venit cu pancarte şi "porci zburători".

Câţiva tineri au mers în faţa Ministerului Educaţiei cu pancarte cu mesaje precum "Porcii zboară, şcoala începe, elevii tot nu au tablete" şi "Ne-aţi tăiat accesul la educaţie", dar şi cu baloane în formă de porci.

Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, a spus că acţiunea este, din punct de vedere legal, un flash mob, în semn de protest faţă de lipsa de măsuri concrete pentru elevi, el susţinând că toate măsurile au avut un puternic iz electoral, iar sute de mii de elevi sunt "privaţi" de educaţie.

"Am avut o nouă întâlnire cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării în care ni s-a transmis din nou că Ministerul face tot ceea ce ţine de ei pentru a livra aceste tablete. Nu ştim exact dacă au ajuns tabletele sau câte au ajuns. Iniţial ştim cu toţii că era vorba de cele 250.000, ulterior am aflat că sunt 82.000, şi acum nu ştim dacă vor mai fi în următoarele două-trei săptămâni", a declarat Rareş Voicu.

Ora 12.00- În Bucureşti, peste 600 de unităţi de învăţământ încep cursurile în sistem hibrid. În oraşul Ghimbav din judeţul Braşov, orele încep conform scenariului roşu. Asta după ce virusul s-a răspândit rapid printre muncitorii din fabricile din localitate, în ultimele zile, astfel că rata de infectare a ajuns la 3,27 la mia de locuitori. 

Tot în scenariu roşu sunt şi mai mulţi elevi şi profesori din Gorj. Zeci de cadre didactice de la un liceu de acolo au intrat în carantină după ce un coleg de-al lor a fost confirmat cu noul coronavirus. Ca să nu amâne începerea anului şcolar, profesorii au fost de acord să facă voluntariat şi să predea online chiar şi din carantină. 

Ora 11.50- Două unităţi de învăţământ nu se deschid alături de toate celelalte din judeţul Buzău deoarece personalul care le deserveşte a fost plasat în izolare la domiciliu timp de 14 zile. Este vorba despre căminul şi creşa din comuna Berca, unde, la sfârşitul săptămânii trecute, o persoană a fost confirmată pozitiv cu SARS-CoV-2, iar o alta este deja internată după ce, în data de 1 septembrie, a intrat în contact cu o rudă confirmată pozitiv. 

„Cu regret vă informăm ca a fost confirmat un caz pozitiv cu COVID 19, în cadrul personalului din cadrul Creşei Berca, unitate aflată în subordinea primăriei. Menţionăm faptul că o altă persoană angajată în cadrul Creşei se află de pe data de 01.09.2020 în izolare la domiciliu (ca urmare a contactului cu o rudă confirmată pozitiv), ulterior fiind confirmată pozitiv COVID 19 (în prezent se află internată în spital pentru carantină). Drept urmare, căminul şi creşa nu se vor deschide luni, 14.09.2020, ele vor rămâne închise timp de 14 zile, iar personalul va intra în izolare, conform legii. Mulţumim pentru înţelegere!”, a scris pe Facebook, Ionel Dobriţa primarul comunei Berca.

Ora 11.40- Paisprezece cadre didactice din judeţul Constanţa au fost diagnosticate cu COVID-19, iar dintre acestea zece sunt din învăţământul preuniversitar, iar patru din cel universitar. Deocamdată nu există elevi confirmaţi cu noul coronavirus.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa (DJSC), Cristina Schipor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că au fost făcut inspecţii în şcolile cu probleme, iar cele mai multe dintre acestea le-au rezolvat, potrivit news.ro

"Săptămâna trecută am făcut inspecţii la şcolile cu precădere cele pe care le ştiam că au probleme. În mare parte ele s-au conformat, şi-au rezolvat problemele. Cine a mai avut ceva de rezolvat, am dat termene, iar pentru noi acţiunea de control nu s-a terminat şi va fi pe toată perioada lunii septembrie”, a afirmat Cristina Schipor. 

Ora 11.10- #ObservatorUpdate: Mădălina Iacob vă prezintă cele mai noi informaţii privind începutul anului şcolar

Ora 10.50- Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a mers la Colegiul Tudor Vianu de dimineaţă, acolo unde a şi preluat o clasă de a cincea, pentru că este dirigintă şi în acest an. Şi va merge la ore, în sistem hibrid, în afara programului de la Minister. "Responsabilitate şi incredere", spune Monica Anisie. 

"Fiţi responsabili, fiţi prudenţi dar şi implicaţo, prin urmare, mergem cu toţii la şcoală, e important sa fim alături de profesorii noştri. Copii...noi, profesorii suntem alături de voi. În prima zi de şcoală este important să dăm un mesaj de încredere pentru toţi copiii. Toţi acei copii care vor avea toate condiţiile să îşi continue învăţarea. Ne străduim cât putem de mult să nu aibă nimeni de suferit." a declarat Ministrul Educaţiei.

Ora 10.30- Patru elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia, pozitivi cu coronavirus, în prima zi de școală. Ministerul Apărării Naționale ia în calcul închiderea liceului și intrarea lui în scenariul roșu. 

Este vorba despre trei elevi din două clase a IX-a: unul din Alba Iulia, altul din Maramureş şi al treilea din Mureş, dar şi despre un elev de clasa a XI-a. Cei trei elevi de clasa a IX-a au fost preluaţi de părinţi.

Ora 10.10 - #ObservatorUpdate: Mădălina Iacob vă prezintă cele mai noi informaţii privind începutul anului şcolar:

Ora 9.40 - Premierul Ludovic Orban afirmă într-un mesaj transmis astăzi, cu ocazia începerii noului an şcolar, că elevii se întorc în clase pentru a-şi continua pregătirea cu o lecţie în plus pe care trebuie să o înveţe: grija faţă de propria sănătate şi faţă de cei din jur, subliniind că ne confruntăm cu un inamic diferit faţă de virusurile cunoscute până acum, iar soluţia pe care o avem la îndemână este să împiedicăm transmiterea lui, respectând câteva reguli simple de igienă şi de distanţare fizică.

“Copiii şi adolescenţii României încep astăzi un an şcolar atipic, un adevărat test pentru întreaga societate, având în vedere priorităţile de protecţie sanitară ale momentului, în contextul pandemiei COVID-19. Educaţia este condiţie de bază pentru o societate civilizată şi, după aproape şase luni în care au fost nevoiţi să se adapteze învăţământului la distanţă, elevii se întorc în clase pentru a-şi continua pregătirea cu o lecţie în plus pe care trebuie să o înveţe: grija faţă de propria sănătate şi faţă de cei din jur.

Ne dorim să asigurăm tinerei generaţii acces la învăţământ de calitate, dar este, în egală măsură, important ca actul educaţional să aibă loc într-un mediu sigur şi din punct de vedere sanitar. Pericolul infectării cu noul coronavirus încă nu a trecut, ceea ce vedem, din păcate, zilnic, în evoluţia numărului de cazuri. Ne confruntăm cu un inamic diferit faţă de virusurile cunoscute până acum, iar soluţia pe care o avem la îndemână este să împiedicăm transmiterea lui, respectând câteva reguli simple de igienă şi de distanţare fizică. Responsabilitatea revine fiecăruia dintre noi, pentru ca lucrurile să nu ia o turnură mai greu de gestionat din punct de vedere sanitar.

Acest început de an şcolar reprezintă o provocare pentru toţi: elevi, familiile lor, cadre didactice şi, nu în ultimul rând, autorităţile cu atribuţii în domeniu. Va fi un efort comun pentru ca şcolile care vor funcţiona în regim clasic să nu devină vectori de transmitere a noului coronavirus, iar acolo unde orele se vor desfăşura online să asigurăm calitatea actului educaţional. Îi îndemn pe toţi să se implice în acest efort. Purtaţi mască, respectaţi regulile de protecţie şi de siguranţă sanitară, preţuiţi educaţia!

Vă urez succes la învăţătură, dragi elevi, pentru că doar munca temeinică şi perseverenţa sunt căi sigure pentru realizările voastre! Respectaţi-vă profesorii, respectaţi-vă părinţii şi bunicii! Protejaţi-vă pe voi şi pe toţi cei dragi! Regăsirea colegilor, prietenilor este cu atât mai plăcută după o perioadă atât de lungă şi dificilă, dar lucrând împreună, chiar în lipsa apropierii fizice, formând echipă, vă veţi bucura de noi experienţe educative. Împreună trecem mai uşor testul pandemiei!

Profesorilor şi tuturor cadrelor didactice le urez succes în misiunea lor nobilă de formare a generaţiilor de mâine. Aveţi acum încă o responsabilitate importantă: împreună cu medicii şi cu toţi cei din prima linie, veţi contribui la protejarea sănătăţii elevilor şi la combaterea răspândirii virusului. Adresez un gând bun părinţilor, le transmit să aibă putere pentru a-şi susţine copiii în această perioadă dificilă. Tuturor, multă sănătate şi succes!”

Ora 9.00- Dacă în 11 judeţe vor funcţiona scenariile verde sau galben, în Capitală nu se aplică scenariul verde, 607 unităţi de învăţământ fiind în scenariul galben, iar 29 în cel roşu. În total, 100.000 de copii ar urma să înveţe online, potrivit news.ro

Conform ministrului Educaţiei, 87% dintre elevi au laptopuri şi tablete personale sau primite de la autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene, şcoli. Sute de cadre didactice sunt spitalizate sau în carantină, iar 147 vor să se pensioneze.

Nici orarul copiilor nu este mai e acelaşi. Unii elevi au plecat de dimineaţă de la 7 spre şcoală, alţii după ora 9, iar cei mai mari sunt aşteptaţi la liceu de la 10 sau 11. Au fost împărţiţi pe cicluri sau categorii, ca să nu se aglomereze la intrare. 

Ora 8.40- Klaus Iohannis le-a transmis elevilor, în prima zi de școală, că are încredere în ei, chiar dacă anul acesta școlar este unul „altfel”, în care fiecare are ocazia să fie super-erou, respectând normele de de igienă. Președintele a avut un mesaj de încredere și pentru dascăli.

„Chiar dacă astăzi începem un nou an școlar altfel decât erați obișnuiți, entuziasmul, nerăbdarea și bucuria de a reveni la școală au rămas neschimbate. Trecem cu toții printr-o situație care în urmă cu câteva luni ar fi posibilă doar în cărți sau în filme. Până când vom reuși să virusul care ne-a schimbat tuturor modul de viață va trebui ca la școală să respectați câteva măsuri speciale concepute pentru a nu pune în pericol sănătatea voastră și a celor dragi.

Fiecare dintre voi veți avea ocazia să fiți un super-erou care, atunci când poartă mască, se spală des pe mâini și ascultă îndrumările cadrelor didactice își ocrotește părinții și bunicii, cei mai expuși pericolului de a se îmbolnăvi. Eu am foarte mare încredere în voi și împreună vom trece cu bine prin această perioadă”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

scoala an scolar pandemie
Întrebarea zilei
Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 30.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
Useit
Publicat 30.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Dua Lipa și Callum Turner s-au ținut de mână în timpul unei plimbări. Cei...
ZU
Publicat 30.04.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Medicool
Publicat 30.04.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024