Înscrieri la clasa pregătitoare. Părinţii care şi-au făcut viză de flotant pentru un loc la şcoli de renume: "Distanţa nu mai contează"
A început adevărata bătălie pentru clasa pregătitoare! Cu viza de flotant sau doar cu buletinul la purtător, părinţii s-au prezentat de la prima oră la ghişeul de înscrieri. În Bucureşti, tot şcolile de prestigiu au câştigat în faţa şcolilor de lângă casă.
De Mădălina Iacob la 31.03.2025, 21:06Cu programare sau fără, părinţii s-au prezentat la secretariatele şcolilor încă de la prima oră. Unii chiar înainte să răsară soarele. Fără folos, însă... Ar fi putut depune cererile şi online. Termenul limită e pe 6 mai. "Este aproape, de asta am venit sa fiu primul. Am prins primul, a fost uşor. Sunt în Bucureşti astăzi, mâine o să plec şi de aia", spune un tată.
Înscrieri la clasa pregătitoare
"Pentru a evita aglomeraţia, la Ziua Porţilor Deschise, noi i-am sfătuit pe părinţi să facă o programare. În funcţie de strada unde părintele are domiciliul sau reşedinţa, acea stradă aparţine unei unităţi şcolare. Anumite străzi pot fi împărţite între două sau mai multe unităţi şcolare, în funcţie de cât de mari sunt", a declarat Cristinel Andone, director Şcoala "Elena Văcărescu".
Zis şi făcut. Toţi membrii acestei familii s-au prezentat la şcoală pentru a-l înscrie pe primul copil la şcoală.
- Mama: M-am interesat despre ea, mi s-a părut că e ok, suntem şi aproape de casă. Nu avem trafic, vin pe jos, nu îmi trebuie maşină, să pierd foarte mult timp.
- Tatăl: Da... Ne încurajăm. Primul an, primul copil la şcoală, emoţiile sunt mari din toate părţile.
- Mama: Noi zicem că o să fie un elev bun, destul de silitor, şi acum, la grădiniţă, este la fel. Noi aşa îl vedem, că e pregătit deja.
Elementul principal de pe fişa de înscriere este circumscripţia. Dar, în cazul în care îşi doresc să îşi înscrie copilul la o altă şcoală, trebuie neapărat să bifeze şi o a doua opţiune, şcoala de lângă casă. Altfel, vor risca să rămână pe dinafară şi să îşi încerce norocul în etapa a doua. Viza de flotant a fost soluţia pentru cei care au avut alte criterii de alegere a unităţii de învăţământ. Deloc ilegal, doar imoral, spun profesorii.
"Am ales-o la recomandarea altor părinţi. Aici au fost cele mai bune rezultate la examenele naţionale. Şi distanţa faţă de casă nu mai contează, facem un sacrificiu. Cam 30 de minute în trafic cu maşina, acum, într-o zi bună", spune o mamă.
Pentru cele mai prestigioase şcoli, vizele de reşedinţă s-au vândut pe Internet în acest an şi au costat de la o mie de lei în sus.