La Universitate în România, cu diplomă din străinătate. Preţul plătit de tinerii care vor să studieze la o facultate în sistem internaţional
Liceenii români vor la facultate în străinătate, dar fără să plece de la mama de acasă. E noul trend pe care îl aleg mii de absolvenţi ca să rămână lângă prieteni, dar şi să obţină la final o diplomă recunoscută la nivel internaţional. Se pot înscrie la facultăţi private din România, afiliate la instituţii prestigioase din Olanda, Marea Britanie sau Statele Unite. Costurile ajung până la 10.000 de euro pe an.
De Mădălina Iacob la 19.03.2023, 21:12De la 3.000 până la 10.000 de euro. E preţul pe care îl plăteşte un tânăr român dacă vrea să studieze la o facultate în sistem internaţional. La universităţile afiliate unor instituţii de învăţământ din străinătate, studenţii obţin la final o diplomă de licenţă semnată de statul respectiv. Perioadele de practică şi internship-urile se fac în străinătate.
Ioana Ceauşu, EA University: Rămân acasă în România, în Bucureşti. În fiecare an pleacă între 6 şi 8 săptămâni în alte locuri din lume.
Anca Georgescu, American Hotel University: Internship în ultimul an în Statele Unite ale Americii de 12 luni. Merg la hoteluri de lanţ, butic, 4,5 stele peste tot în lume și vin cu o expertiză care îi ajută să își deschidă o afacere a lor în țară.
Sara s-a decis rapid: se înscrie la o facultate românească, recunoscută de statul olandez.
- Meseriile pentru care facultatea se reduce la 2 ani. Angajatorii, disperaţi să îi angajeze imediat, cu salarii de...
- Ministerul Educaţiei vrea ca studenţii să facă doar doi ani de facultate. Angajatorii se plâng că nu au pe...
- Meseria din România plătită cu 5.000 de lei pe lună, pentru care nu se cere diplomă de facultate
"Școala asta este în partenership în Olanda, are foarte multe avantaje."
"Vreau să rămân în ţară pentru că vreau să rămân în familie."
Ruxandra Zaharia, reprezentant târg: Ei își doresc independența financiară și flexibilitate. Tinerii pot alege între antreprenoriat, digital, finanţe sau management hotelier.
Ţările preferate de liceenii care aleg să plece în străinatate
Olanda, Germania şi Irlanda sunt destinaţiile preferate de liceenii care aleg să plece în străinatate. Marea Britanie e de domeniul trecutului după Brexit: taxele sunt prea mari pentru tinerii din România. Cele mai căutate domenii din străinătate în acest an sunt business și management, IT și computer science, dar și arte și industria hotelieră. Turismul a revenit in top pentru tineri, chiar și cu facultățile din România.
"Mă atrage partea aceasta, cum să manageriez o afacere. O să mergem împreună, doar că eu vreau programare sau robotică. Există opțiune și în țară, Germania, Austria sau Elveția.''
Claire Walter, Universitate Germania: Partea bună la noi e că ai parte de o bună calificare și educație cu taxe foarte mici. Este undeva la 300 de euro pe semestru.
Nici ţările nordice nu sunt de neglijat. În Danemarca, Suedia şi Norvegia, studiile sunt gratuite pentru orice student.