Meseriile viitorului sunt studiate de tinerii români în străinătate
Studenţii români lasă ingineria şi afacerile pentru domeniile viitorului. Industria ospitalieră, managementul turistic, moda si designul de jocuri sunt noile trenduri în materie de studii pentru tinerii români.
De Redactia Observator la 05.05.2019, 00:55Studenţii români lasă ingineria şi afacerile pentru domeniile viitorului. Industria ospitalieră, managementul turistic, moda si designul de jocuri sunt noile trenduri în materie de studii pentru tinerii români. Pleacă la facultăţi în Olanda, Italia sau Dubai ca să facă practică în cele mai mari hoteluri sau în case de modă de lux. Costurile, sunt, însă, pe măsură.
Alessandra este în anul al doilea la universitate şi învaţă arta ospitalităţii internaţionale în Dubai.
Chiar dacă mulţi dintre colegii ei au ales informatica sau medicina în România, tânăra este convinsă de cariera ei strălucitoare. Din campusul ei, vede luxosul Burj al Arab, hotelul de şapte stele.
ALESSANDRA, studentă: Este un domeniu complex si înveti lucruri noi în fiecare zi şi am ales Dubai pentru ca aici ospitalitatea este la cele mai inalte standarde.
Doar pentru studii plăteste 30 de mii de euro pe an. Acum se pregăteşte pentru cel mai important proiect al ei.
ALESSANDRA, studentă: În mai putin de opt săptămâni, studentii trebuie sa isi deschida un restaurant, tot de la A la Z, de la concept, designul restaurantului si meniul.
Pe lângă industria hotelieră, printre domeniile atipice alese de tinerii studenţi, sunt designul, grafica şi gammingul.
IOANA ISPIR, consilier educational: Sunt studenți care simt că nu se potrivesc cu domeniile standard in România si atunci cei care au un talent design, hospitality si lucrul cu oamenii. Sunt mult mai axate pe practică decat domeniile standard.
Cele mai variate programe de studii sunt in continuare în Marea Britanie şi în Olanda, dar cele mai spectaculoase destinaţii sunt Dubai, Statele Unite ale Americii, Italia sau Elveţia, spun tinerii. Cei care îşi permit, bineînţeles!
Daca ne uitam la preturi, in Marea Britanie, tinerii trebuie sa plateasca 9 mii de lire in fiecare an, suma care poate fi compensata cu un imprumut guvernamental.
În Olanda, putin peste 2 mii de Euro, iar in tarile nordice, studiile sunt gratuite. Dacă vorbim insa despre destinatii ca Elvetia sau Dubai, atunci tinerii trebuie sa plateasca intre 10 mii de euro si 50 de mii de euro in fiecare an.
Avantajul principal este că toate cursurile se bazează pe practică. Oferte de job vin chiar din anul întâi de studiu, iar salariile încep de la două mii de euro pe lună.