Reguli noi pentru începutul şcolii! Ministerul Sănătăţii a analizat cele trei scenarii propuse de Ministerul Educației (Video)
Apar reguli noi pentru începutul şcolii! Ministerul Sănătăţii a analizat cele trei scenarii de la Educatie şi a transmis recomandările pentru toamnă. Dacă se vor intoarce la grădiniţă sau la şcoală, toţi copiii vor fi obligati să respecte distanţa de un metru. Altfel, trebuie să poarte obligatoriu mască de protecţie! Documentele, obținute în exclusivitate de Observator, arată că decizia va fi diferită în funcție de fiecare unitate de învățământ. Direcția de Sănătate Publică împreună cu inspectoratele locale vor stabili situația fiecărei unități de învățământ în funcție de contextul epidemiologic.
De Mădălina Iacob la 23.07.2020, 22:12- Elevii vor fi obligați să păstreze o distanță de cel puțin un metru între ei, la școală.
- Nicio școală nu se va deschide în toamnă fără evaluarea infrastructurii.
Dacă numărul de infectări va scădea suficient în țara noastră până în luna septembrie, toți copiii vor fi din nou în bănci la toamnă.
Distanța fizică recomandată de specialiștii din Sănătate este de un metru. Acolo unde nu e spațiu, masca de protecție este obligatorie. Greu de pus în practică va fi, bineînțeles, pentru preșcolari și clasele primare.
Scenariul al doilea, și cel mai promovat de Monica Anisie, este cel în care copiii revin parțial la școală prin rotație, câte două săptămâni. Documentele de la Ministerul Sănătății arată însă că e posibilă și revenirea la școala în sistemul hibrid doar a preșcolarilor și elevilor din clasele 0-4, iar elevii de gimnaziu și de liceu să rămână acasă, în online.
Scenariul al treilea prevede ca toți copiii să învețe online. În acest caz, profesorul sau învățătorul ar trebui să fie în clasă, la tablă, și să transmită cursurile pentru elevi. Soluția nu e o singură tabletă. E nevoie de cel puțin un laptop, spun cadrele didactice, dar și de o cameră care să funcționeze LIVE pentru noii telespectatori.
Investiția s-ar traduce prin dotarea fiecărei clase din fiecare școală din România cu un sistem audio-video performant. Documentele obținute în exclusivitate de Observator arată că decizia se va face descentralizat.
Direcția de Sănătate Publică, împreună cu Inspectoratele Școlare Județene și cu directorii școlilor decid ce scenariu aplică după aprobarea Oficiului Județean pentru Situații de Urgență.
În plus, nicio școală nu se va deschide fără evaluarea infrastructurii. Medicii spun că trebuie calculate foarte bine și resursele umane, iar autoritățile locale sunt obligate să asigure asistență medicală pentru toți copiii.
Circuitele pentru deplasarea în interior nu trebuie să lipsească și nici materialele necesare curățeniei.
Draftul s-a întors acum la ministrul Educaţiei, care va decide forma finală.
Rămâne de văzut cum va pune în practică Monica Anisie toate aceste reguli în următoarea lună.