"Nu mă sperie deloc războiul". Au început înscrierile la colegiile militare. Ce competiție au cei care își doresc să intre în armată
Încep emoțiile pentru elevii de clasa a opta care vor să urmeze cursurile unui colegiu militar. Ca în fiecare an, competiția va fi acerbă pentru cele peste 800 de locuri disponibile în cele cinci licee militare din țară. Deși viața unui elev militar nu este deloc ușoară, tinerii care sunt deja în sistem spun că rezultatul merită toate sacrificiile.
De Cristina Oprea la 03.02.2023, 17:17Suntem la Colegiul Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova. Elevii unei clase de a noua prezintă raportul în fața comandantului. Sunt colegii Biancăi, o fata mărunțică din București, cu ochi blânzi, dar cu o determinare de neclintit. Are nevoie de ea, mai ales când școala e armată în toată regula.
Reporter Observator: "Este ăsta visul tău, să fii militar, să lucrezi în armată?"
Bianca, elevă: "Da, este, în primul rând pentru uniformă şi îmi place să urmez un program strict și seriozitatea care implică meseria."
Diferența dintre școala civilă și cea militară este imensă, spune și Dragoș. El e elev în clasa a XI-a și spune că are cariera militară...în sânge.
- "De ce să desfiinţăm ceva bine făcut?". Revoltă în rândul profesorilor din cauza legii care nu va mai permite...
- Noile schimbări din învăţământul românesc stârnesc revoltă în şcoli. Elev: "Mi se pare o reformă inutilă"
- Cine sunt elevii care ar putea intra la facultate înainte să dea Bacul. Politehnica Bucureşti a dat startul...
Dragoș, elev: "Am un frate mai mare, care acum este la Academie, în Bucureşti. Nu mă sperie deloc războiul. Locul de muncă pe care mi-l doresc nu e aşa de implicat în război, de exemplu."
Ce sacrificii trebuie să facă cei care vor în armată?
Viața unui elev la școala militară este strict planificată. În plus, tinerii învaţă departe de familie, iar pe telefonul mobil stau, spre deosebire de elevii civili, doar 40 de minute pe zi. Sacrificii pe care nu oricine le poate face.
Ioana Lădaru - purtător de cuvânt Colegiu: "Trebuie să aibă capacităţi motrice foarte bune, trebuie să fie iubitori de sport, trebuie să aibă o stare perfectă de sănătate."
"În medie 6 elevi pe loc se înregistrează în perioada de înscriere. Iar după etapele eliminatorii rămân cel puțin 2 candidați pentru fiecare loc disponibil", transmite Cristina Oprea, reporter Observator.
816 de locuri sunt disponibile pentru clasa a noua anul acesta. Elevii trebuie sa fie însoțiti de un tutore atunci când își depun dosarul. Anul trecut, cea mai mică medie cu care s-a intrat în colegiile militare a fost 7.93.