Antena Meniu Search
x

Video Cine sunt elevii care ar putea intra la facultate înainte să dea Bacul. Politehnica Bucureşti a dat startul admiterii anticipate, după modelul american

Au carte, au parte! Liceenii de clasa a XII-a care învaţă bine pot să intre la facultate înaintea colegilor şi până să dea Bacalaureatul. Ca să îi aducă în amfiteatre pe cei mai promiţători ingineri, Politehnica Bucureşti dă startul admiterii anticipate. Elevii cu note bune, activităţi extraşcolare şi voluntariat la activ pot să îşi depună dosarele, online, de pe 1 februarie. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 23.01.2023, 13:48

Vezi și

Elevii care vor să aibă un loc asigurat la Politehnică se pot înscrie pe site-ul universităţii la admiterea anticipată. Candidaţii vor fi consideraţi preadmişi încă din primăvară. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Mai bine de 4.000 de locuri sunt scoase la concurs în cele 15 facultaţi în total. Procentul locurilor diferă de la o facultate la alta. Daca la Automatică, numărul de locuri disponibile ajunge undeva la 20%, la Robotică, procentul urcă până la 100%. 

Mihnea Costoiu, rector la Universitatea Politehnica din București: Au fost foarte multe solicitări ale studenților, este un model vest-european, un model american, pentru noi este mai nou, tocmai pentru că mulți dintre studenți sunt pe foarte multe platforme internaționale, am dorit să ne raliem și noi. Admiterea din vară este destul de complicată, în sensul cu încărcătură mare emoțională, îi ajutăm dându-le mai multe șanse. 

Aşa sunt vânaţi, practic, şi cei mai pregătiţi candidaţi. La Automatică şi Electronică, de exemplu, tinerii trebuie să susţină un examen scris. La restul facultăţilor admiterea înseamnă, ca în străinătate, un portofoliu consistent al elevului. 

Pe acelaşi subiect

Cristian Doicin, decan Facultatea de Robotică: Prima probă este reprezentată de mediile la matematică din clasa a IX-a, a X-a și a XI-a, a doua probă, media la o disciplina la alegere: informatică, fizică, biologie, economie, iar proba a treia are două componente în această parte de admitere anticipată: 10% mediile din clasele IX -  XI, iar cealaltă jumătate, de diplome pe care elevii în acest an de liceu le-au primit. 

Ce cred elevii despre admiterea anticipată

Tot ce le mai rămâne de făcut până la toamnă este să termine clasa a XII-a şi să obţină diploma de Bacalaureat

Alexandra, elevă: Mi se pare o idee de proiect extraordinară pentru că în clasa a XII-a, în general, suntem dominați de stresul acesta pentru viitor, facultate, bacalaureat și dacă am reușit să mai stratificăm un pic stresul asta ar fi mai ușor pentru psihicul nostru. 

Nu toţi elevii sunt la fel de încântaţi de idee. 

Elev: Mi se pare prea devreme. O schimbare poate nu prea necesară, să fie toți în același timp, ca să știi nivelul tuturor. 

Concurenţa depăşeşte la cele mai căutate facultăţi din Capitală 3-4 candidaţi pe loc. Totuşi, din ce în ce mai multe universităţi din ţară organizează admiterea pe bază de dosar ori probă practică şi renunţă la examenele scrise.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Educatie » Cine sunt elevii care ar putea intra la facultate înainte să dea Bacul. Politehnica Bucureşti a dat startul admiterii anticipate, după modelul american