Ora de istorie, live din Cetatea Sucevei. Ideea inedită a Muzeului Bucovinei pentru promovarea istoriei locale
Cadrele didactice fac eforturi constante pentru a se adapta în pandemie! Iar rezultatele sunt pe măsură. Lecţiile de istorie pot fi, de acum, mult mai atractive datorită unui proiect al muzeului Bucovinei. Elevii pot descoperi Cetatea Sucevei sau Muzeul de Istorie, de la distanţă, pe Zoom. Ideea a fost pe placul tuturor.
De Redactia Observator la 29.03.2021, 08:54- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Muzeograf: Vedeţi, în continuare, zidul de apărare construit de Ştefan cel Mare. De aici începe cetatea construită de Petru I Muşat.
Cu telefonul la purtător, Paula, muzeograf de meserie, face un tur vizual al Cetăţii Sucevei. De cealaltă parte, elevii şi învăţătoarea sunt numai ochi şi urechi.
Mădălina Simion, învăţătoare: Copilul trebuie să vadă, să simtă, să meargă pe urmele domnitorilor. Şi am zis că o lecţie mai bună decât să vii, chiar şi vizual, în cetate nu aş fi putut să fac.
Elevii săi sunt clasa a patra. Anul acesta au început să studieze istoria şi sunt tare încântaţi atât de materie, cât şi de ideea învăţătoarei, care şi-a propus să-i convingă să o descopere chiar şi virtual.
Cezar, elev: Mie mi-a plăcut, nu mi s-a părut plictisitoare. Mi-a plăcut să văd, virtual, cum arată cetatea.
Paula Moroșanu, muzeograf Cetatea de Scaun a Sucevei: Am urcat până sus, pe terasa cetăţii, le arăt oraşul de sus. Varianta asta de ghidaj îmi permite să le arăt lucruri pe care, în mod normal, nu le-aş fi arătat.
Astfel de tururi virtuale au loc şi la Muzeul de Istorie din Suceava.
Paula Moroșanu: Îl vedeţi pe Ştefan cel Mare? Îl vedeţi, perfect. Ştiţi că Ştefan cel Mare a domnit timp de 47 de ani, în Moldova.
Cadrele didactice care doresc să viziteze virtual, împreună cu elevii, Cetatea de Scaun sau Muzeul de Istorie trebuie să se programeze în prealabil. La finalul vizitei online, primesc teste și fișe de lucru, pentru ca elevii să-și îmbunătăţească cunoștințele abia dobândite.