Video Viitorii medici susţin examenul de rezidenţiat. Trebuie să rezolve un test grilă cu 200 de întrebări. Când vor afla rezultatele
Astăzi are loc examenul de rezidenţiat, iar în marile centre universitare este forfotă! Viitorii medici trebuie să răspundă corect la 200 de întrebări grilă. Corectarea grilelor se face electronic şi candidații vor afla rezultatele pe loc, după finalizarea examenului.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. S-au auzit explozii în mai multe oraşe, inclusiv la Kiev / Polonia şi-a mobilizat avioanele
Emoţiile celor care susţin astăzi examenul de rezidenţiat nu vor fi prelungite, pentru că rezultatele le vor primi pe loc. Asta, pentru că grila se corectează electronic.
Pe specialităţi, cele mai multe locuri au fost scoase la concurs astfel: Medicină de familie, Anestezie şi Terapie intensivă, Cardiologie, Pediatrie şi Chirurgie.
Cum se defăşoară examenul de rezidenţiat 2024
Examenul de rezidenţiat a început la ora 10.00, grilele fiind distribuite simultan în toate centrele universitare, iar candidaţii au la dispoziţie 4 ore pentru a răspunde la cele 200 de întrebări.
- Rezidenţiat 2024. Peste 10.000 de candidaţi se bat pe mai puţin de 5.000 de locuri. Specializarea cu doar 4 posturi
- Rezidenţiat 2024. Listele candidaților înscriși la concurs. Pe ce locuri se bat absolvenţii de medicină sau...
- Rezidenţiat 2024. Decizia luată de ministerul Sănătăţii, după consultări cu studenţii
După expirarea timpului alocat concursului şi o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora.
Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu.
Potrivit regulamentului atribuit de către Ministerul Sănătăţii Concursului de intrare în rezidenţiat pe loc şi post în medicină, medicină dentară şi farmacie, fiecare candidat a achitat o taxă în valoare de 500 de lei, valoare similară celei din 2022/2023. Totodată, ocuparea locurilor în specialităţile medicale se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.
Pe ce locuri se bat absolvenţii de medicină sau farmacie
Examenul se desfășoară în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Cele mai multe înscrieri sunt la Bucureşti: 4000 de candidaţi. Mai bine de jumătate dintre ei îşi doresc un loc la Medicină Generală, apoi la Medicina Dentară şi la Farmacie.
Urmează, în ordine, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, apoi Timişoara. Aici, sunt 1.550 de candidaţi înscrişi, iar mai bine de o mie dintre aceştia vor la Medicină Generală, 330 vor să fie stomatologi, iar 200 farmacişti. În total, sunt 10.575 de absolvenţi de studii medicale şi farmaceutice care participă la concursul de rezidenţiat din 17 noiembrie, conform datelor centralizate pe 1 noiembrie 2024 de ministerul Sănătății, publicate pe rezidentiat.ms.ro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰