Părinți obligați să dea bani la grădiniță sau afterschool, deși copiii sunt acasă. E legal?
Copiii stau acasă, dar părinţii trebuie să dea bani la afterschool sau grădiniță. Avocaţii atrag atenţia că este ilegal, dar cei care refuză să plătească se trezesc cu contractele reziliate şi cu locurile pierdute.
De Antonia Gasparovici la 30.03.2020, 02:17- Ce spun avocații.
- Reacția altor școli.
Copiii stau acasă, dar părinţii trebuie să dea bani la afterschool sau grădiniță. Avocaţii atrag atenţia că este ilegal, dar cei care refuză să plătească se trezesc cu contractele reziliate şi cu locurile pierdute.
"Rugăm foarte mult părinţii care nu au achitat până acum taxa pentru luna aprilie să aibă bunăvoinţa de a face acest lucru pentru a putea să mergem mai departe." Aşa sună mesajul primit de părinţii copiilor înscrişi la o grădiniţă privată din Capitală. Cei mici sunt acasă din 11 martie, dar...
Cristiana, părinte: Ei cer bani taxa intreaga cu masa inclusa in conditiile in care copilul nu merge la gradinita. Ei doresc sa renoveze gradinita si au nevoie de sustinerea noastra. Copiii nostri sunt niste saculeti cu bani .
Părinţii care refuză să plătească sunt... puşi la colţ. Şi pierd locul copiilor la grădiniţă.
Iulian Cristache, președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: Am fost cautat de vreo 15-20 parinti plus mesajele primite. Vorbim de un management defectuos, unul care se bazeaza nu pe verticalitate, prestari de servicii, ci pur si simplu pe incasarea de bani.
Specialiştii recomandă ca părinţii să verifice atent clauzele contractuale. Dacă nu este menţionat că, în cazul unei situaţii de urgenţă, sunt obligaţi să plătească, pot refuza să achite taxa până la reînceperea cursurilor.
ADRIAN CUCULIS, avocat: Nu poți să mă obligi să-mi execut obligațiile contractuale, să-ți plătesc factura în condițiile în care tu nu ți le execuți pe ale tale. E ilegal, imoral și în același timp.
Alte şcoli private au redus taxele de şcolarizare.
Olga Gudynn, manager școală privată: Am facut o reducere substanțială a taxelor școlare, de 40%, deoarece prioriatea mea e să existăm și după această criză, să ne acoperim cheltuielile generate de salarii.
Dacă ar alege să beneficieze de ajutorul statului, unităţile şcolare şi-ar putea trimite angajaţii în şomaj tehnic.
Din 219 unități particulare din Capitală, 140 sunt grădinițe, 29 sunt școli primare, 16 sunt școli gimnaziale, 13 postliceale și 21 licee.
Potrivit Asociaţiei Şcolilor Private, în aceste unitaţi de învăţămant sunt înscrişi 50.000 de elevi şi preşcolari.