Proteste fără precedent la simularea pentru Bacalaureat: "Nu am avut chef să învăţ"
"Nu am avut chef să învăţ". Cam aşa sună multe dintre răspunsurile tinerilor care au susţinut simularea pentru Bacalaureat. Alţii au continuat boicotul şi au predat foaia albă sau au scris pe lucrări nemulţumirile faţă de sistemul de învăţământ românesc.
De Redactia Observator la 06.07.2019, 16:35- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
"Nu am avut chef să învăţ". Cam aşa sună multe dintre răspunsurile tinerilor care au susţinut simularea pentru Bacalaureat. Alţii au continuat boicotul şi au predat foaia albă sau au scris pe lucrări nemulţumirile faţă de sistemul de învăţământ românesc. Este pentru prima oară în România când liceenii recurg la un astfel de gest.
Structura examenelor, programa şcolară, fondul clasei, orarul elevilor şi arhitectura curriculară. Sunt nemulţumirile despre care au scris elevii la simulare.
"Am scris cinci pagini despre problemele din sistem şi despre cum le putem rezolva pentru că, aşa cum am încurajat şi alţi elevi" a spus Petru Apostoaia, elev.
"Pentru a arata ca nu sunt un elev indolent si insolent, am raspuns la intrebari, dar mi-am facut si manifestul la subiectul 3. Am avut un mini dialog cu profesorul care va corecta" a spus Tudor Panait, preşedintele elevilor Bucureşti.
Şi au primit mesaje de susţinere din toate colţurile ţării, inclusiv de la profesori.
"Pentru prima data in sistemul public de educatie, in 30 de ani, elevii atrag atentia ca nu rezultatul este de prima relevanta, ci intregul proces, care inseamna transformarea de sistem a educatiei in Romania" a declarat Marian Staş, specialist în educaţie.
Mulţi dintre tineri s-au gândit să nu se prezinte deloc la examen. 10 la sută dintre cei din Bucureşti nu au fost la simularea de Bacalaureat.
Elevii de clasa a douăsprezecea au avut de comentat particularităţile unui personaj din romanul interbelic, iar cei de la clasa a unsprezecea au scris despre comedie. Uşor, spun profesorii, dar dificil pentru elevii care nu au învăţat. Şi se mai şi laudă cu asta!
"Mi se pare nişte subiecte bine realizate, de nivel mediu, copii care au frecventat orele de romana si au citit operele, nu ar trebui sa aiba nicio problema" a declarat Emilia Tănase, profesoară de română.
În subiecte au apărut şi exprimări controversate.
"Una dintre cerinţe era de unde e autorul, in text scria Campulungeni, si ei trebuie sa scrie Campulung. Alta, scria sa caracterizezi o trasatura a matematicianului si erau mai degraba in text cum nu ar trebui sa fie un matematician" a spus Iulia Pop, profesoară de română.
Calendarul simulărilor continuă mâine, marţi, cu limba maternă, miercuri, cu proba obligatorie a profilului, iar joi cu examenul la alegere, în funcţie de specializare. Rezultatele vor fi afişate pe 29 martie.