Reguli noi, odată cu reîntoarcerea elevilor în bănci. La câte cazuri de Covid pe zi se închid şcolile în noul scenariu
În nici o lună începe şcoala, după regulile dinainte de pandemie: cu toţi elevii în bănci şi cu serbări în aer liber. Elevii vor veni la ore până se atinge pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, au anunţat astăzi autorităţile. Mult mai mult decât altădată. Anul trecut şcolile intrau în scenariul roşu 3 la mie, iar la 6 la mie se închideau oraşele. Şi totuşi nemulţumiri există. Oficialii iau în calcul ca elevii şi profesorii nevaccinaţi să stea acasă la şase cazuri la mie.
De Redactia Observator la 20.08.2021, 19:44Școlile îşi vor deschide porţile pe 13 septembrie după reguli noi. Elevii vor merge la ore până se atinge o rată de incidenţă de 6 la mie.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Şcolile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele
Florin Cîţu, premierul României: Vreau că anul acesta şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să rămână cu prezenţă fizică.
Practic, după noile reguli, în Bucureşti şcolile s-ar putea închide la 12.000 de cazuri pe zi. Asta în condiţiile în care, recordul infectorilor a fost de aproape 11 mii pe toată ţara.
- Profesorii nevaccinați şi care nici nu se testează, nu vor mai veni la şcoală peste pragul de 6 la mie....
- Se schimbă scenariile în noul an şcolar. Sorin Cîmpeanu: "Vom ţine şcolile deschise până la rata de infectare...
- Modelul francez propus de ministrul Sorin Cîmpeanu, în cazul apariției unui caz Covid într-o clasă, contestat de...
Mamă: Nu este normal dar ce este normal la noi în românia. din păcate asta e viață trebuie să ne adaptăm. autoritățile oricum fac ce doresc ele. Din păcate trebuie să mergem la școală
O măsură controversată este însă accesul la clasă doar pentru elevii vaccinaţi, acolo unde apare un singur caz covid.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Vom vedea dacă dăm beneficii elevilor vaccinați în sensul în care să li se permită să vină la școală cu prezenţa fizică, la peste 6.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: Părinții care au copiii vacinaţi nu ar trebui să fie îngrijoraţi în niciun fel. Părinții care nu au copiii vaccinați ar trebui să fie cei care se îngrijorează.
Până acum, elevii nu s-au înghesuit să se vaccineze: doar 4% dintre copiii cu vârste între 12 şi 15 ani şi 30% cu vârste între 16 şi 19 ani s au imunizat.
Mamă: Nu mi se pare corect. E discriminare între copii. Şi cei vaccinați și cei nevaccinati pot lua boală și pot transmite boala, ar trebui să fie toți împreună
Reporter: Fetița câți ani are?
Mamă: 10 ani.
Reporter: Dacă ar fi fost puțin mai mare ați fi fost de acord cu vaccinarea?
Mamă: Nu, n-aș fi fost de acord cu vaccinarea. Nici eu, nici soțul meu, niciunul dintre membrii familiei mele
Ministrul Sănătăţii a confirmat că nu doar adulţii, ci şi copiii vor primi 100 de lei dacă se vaccinează.
Mamă: Este cea mai mare prostie care s-a putut inventa
Tată: Las copiiii, las pe ei să facă 18 ani și să hotărască ei atunci
Reporter: Nu vă schimbați opinia să îi lăsăți să se vaccinez pentru un stimulent?
Tată: Nicidecum, dacă o fac o fac pentru sănătatea lor
Profesorii nevaccinaţi ar putea rămâne în concediu fără plată
La 6 cazuri la mie, de surprize vor avea parte şi profesorii care nu s-au imunizat. Adică patru din 10 cadre didactice. Dascălii nevaccinați și care refuză să fie testați nu vor putea intra la ore. Mai mult ar putea rămâne acasă în concediu fără plată.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Până la coborârea ratei de infectare sub 6 la mie să se odihnească puțîn. Este greu de înțeles să ai posibilitatea de vaccinare și alte posibilități și să nu apelezi
Cornelia Popa Stavri, vicepreședinte FSLI: Declarația aș putea să o cataloghez printre cele neispirate, pentru că prioritatea nu este să îi trimitem la odihnă pe profesori. Ar fi o încălcare a legii sănătății și securității în muncă.
Regulile privind deschiderea școlilor vor fi anunțate până cel târziu 3 septembrie, promit autorităţile.