Rezultatele la Evaluarea Națională confirmă încă un an dezastruos, cu multe note sub 5
Încă un an cu rezultate dezastruoase la Evaluarea Naţională. 30 la sută dintre elevii din România nu au reuşit să obţină nota 5. Cei mai mulţi au trecut oricum cu note medii. Ecaterina Andronescu spune că e nemulţumită şi că va lua măsuri.
De Redactia Observator la 25.06.2019, 23:43Încă un an cu rezultate dezastruoase la Evaluarea Naţională. 30 la sută dintre elevii din România nu au reuşit să obţină nota 5. Cei mai mulţi au trecut oricum cu note medii. Ecaterina Andronescu spune că e nemulţumită şi că va lua măsuri. Elevii, în schimb, nu-şi fac griji. Orice notă ar lua, au un loc sigur la un liceu sau la o şcoală profesională. Chiar şi cei care au obţinut doar punctul din oficiu.
Înainte de ora 10 dimineaţa, curţile şcolilor s-au umplut de copii şi de părinţi. Au alergat spre aviziere, în speranţa că vor afla notele la examen. Însă veştile au venit mai repede tot pe telefonul mobil.
Dintre cei 146 de mii candidaţi prezenți, 106 mii au obţinut medii mai mari de cinci. 73,1 la sută faţă de 73,5%, anul trecut.
(Reporter): Sunteţi mulţumită de rezultate, doamna ministru?
(Ecaterina Andronescu): Niciodată nu o să mă auziţi spunând aşa, poate dacă toţi ar promova examenul de Evaluare Naţională şi l-ar promova şi cu rezultate pozitive.
Mulţi dintre elevi au primit rezultatele cu lacrimi în ochi.
La proba de limba și literatura română au obținut note mai mari de 5 putin peste 80% dintre candidati. La matematica, insa, nici atat. Doar 62,7%.
Cele mai mari note le-au obtinut elevii din Braila, Bucuresti, Cluj, Prahova şi Galati. Iar la coada clasamentului sunt judetele Giurgiu si Teleroman.
Cei mai fericiti sunt insa copiii care au obtinut 10 pe linie. La nivel national sunt 429.
Fenomenul Brăila, în care mii de copii nu au fost înscrişi la evaluarea naţională ca să nu ia note prea mici şi să nu strice imaginea şcolii, se extinde anul acesta. Mai mult asociaţii se plâng că numărul de elevi corigenţi a crescut în ultimul an cu 70%. Din acelaşi motiv! Ministrul Educaţiei spune că verifică personal situaţia din fiecare judeţ.
ECATERINA ANDRONESCU, Ministrul Educației: Aceste lucruri sunt inacceptabile, după părerea mea. Datoria unui profesor nu este să nu-l lase să intre în examen, ci să-l pregătească să promoveze examenul.
Următorul pas pentru tineri este admiterea la liceu. Sau la o şcoală profesională, după caz. Media de la evaluarea naţională reprezintă 80% din nota de admitere, iar media din gimnaziu, 20%.