Şcoala care obligă părinţii să semneze că nu vor denigra instituţia în presă sau în comunitate. Reacţia directoarei
Şcoala Nicolae Titulescu din București este acuzată că a impus o formă de cenzură părinţilor, prin contractul educaţional de anul acesta. Astfel, aceştia trebuie să dea cu subsemnatul că nu vor denigra "instituția de învățământ în media sau în comunitate" şi, totodată, trebuie să ştie că orice conflict "sau nemulțumire se rezolvă în interiorul școlii", relatează Edupedu, potrivit informaţiilor oferite de unul dintre părinţii care are copilul la această şcoală. Directoarea instituţiei de învăţământ se apără: "Ne-am gândit că este bine".
De Redactia Observator la 07.12.2022, 10:02Potrivit Edupedu, prevederile reclamate, sub acoperirea anonimatului, de părintele citat, reprezintă o modificare la modelul de contract educațional inclus în noul Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ. Regulamentul nu mai menționează explicit, ca în precedentul ROFUIP, din 2020, că documentul poate fi modificat și “particularizat” la nivelul școlilor. Pe de altă parte, astfel de modificări în sens de “particularizare” sunt permise de Legea educației naționale.
În noul regulament sunt menţionate proceduri prin care “situațiile conflictuale” trebuie discutate de părinte întâi în școală, dar numai în cazul în care este implicat propriul copil. Nu specifică, totuşi, alte obligații ale părinților, cum ar fi în cazul constatării unor nereguli în care nu este implicat în mod necesar propriul copil.
Directoarea Școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu, Iudita Popteanu, a admis existența acestor prevederi în contract. Întrebată de Edupedu în legătură cu temeiul schimbărilor, ea a spus că "am discutat în Consiliul de Administrație și ne-am gândit că este bine".
Părintele care a atras atenţia asupra regulamentului consideră că "denigrarea în media pare o reminiscenţă din perioadele autoritare": "Orice contact cu presa care nu e pe placul conducerii poate fi etichetat ca denigrare. De multe ori, singura cale de îndreptare rapidă a unor anomalii care apar în școlile de la noi este, din nefericire, mediatizarea acelor cazuri."
- Şase elevi din Ilfov au ajuns la spital, după ce învăţătoarea a lăsat pornită o lampă cu UV în timpul orelor
- Băiat de 13 ani, în pragul morţii. Un adolescent l-a înjunghiat în faţa şcolii din Franţa, sub ochii...
- Profesoară de fizică, prinsă de elevi că pozează nud pe OnlyFans. Câţi bani face femeia, nevoită să-şi...
Ce prevede contractul educațional
Pe lângă prevederile din modelul de contract stabilit prin ROFUIP în varianta adoptată în vară, Școala Nicolae Titulescu din Sectorul 1 a inclus, în contractul educațional, adăugiri. Mai precis, apar trei elemente noi în lista de obligații ale părinților:
"h) să nu denigreze instituția de învățământ în media sau comunitate. Orice conflict sau nemulțumire se rezolvă în interiorul școlii cu conducerea și personalul angajat.
i) să promoveze imaginea școlii în comunitate;
j) să sprijine școala în toate activitățile educative cu elevii;"
Întrebată de Edupedu care este temeiul legal al acestor schimbări, directoarea nu a menționat prevederi legale sau procedurale, făcând trimitere doar la o decizie a consiliului de administrație:"Eu am discutat prin Consiliul de Administrație și am ajuns la această hotărâre ca, dacă tot vin la școala noastră, să vorbească frumos despre noi. Dacă sunt nemulțumiți, să ne spună nouă."
Ea nu a putut preciza dacă astfel de prevederi existau și până acum, spunând că este director din ianuarie 2022.
Părinte: Ar putea fi încălcată Legea Educaţiei
Părintele care a semnalat cazul face trimitere la probleme ce ar trebui să ajungă în atenția inspectoratului, el ridicând întrebarea dacă astfel nu e încălcată legea educației:
"Poate mă înșel, dar cred că se încalcă dreptul părintelui de a sesiza instanțe superioare conducerii școlii, atunci când se precizează în clar că nemulțumirile sunt rezolvate intern. Legea Educatiei spune: "Nerespectarea prevederilor contractului educaţional-tip de către unitatea de învăţământ este sancţionată de inspectoratul şcolar…" (Art. 86,2). Cum să sancționeze inspectoratul, dacă nu este sesizat de nimeni?"
Constituția României garantează libertatea de exprimare, prin articolul 30:
"(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă."
Limitele acestei libertăți sunt precizate la același articol și vizează demnitatea, viața particulară a persoanei și dreptul la propria imagine:
"(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri."