Școala din Craiova unde elevii spun "Zaoshang hao" în loc de "Bună dimineața". Copiii învață limba chineză alături de o profesoară nativă
Cultura asiatică are tot mai mulţi adepţi în rândul tinerilor români. De trei ani, un colegiu din Craiova a inclus în programă limba chineză şi are mare succes. Profesoara a venit chiar din China şi s-a ataşat de elevii români. De la ea, copiii descoperă lucruri neştiute despre tradiţii, ritualuri sau obiceiuri, din ţara în care visează să ajungă măcar o dată.
De Cristina Oprea la 31.01.2023, 09:04Dyia Wang a transformat clasa în care predă într-un adevărat templu al civilizaţiei în care s-a născut.
Dyia Wang: Acest costum este reprezentativ pentru dinastia Han. Adică de acum 2.200 de ani. Tiparele de pe haine au toate o simbolistică bună. De exemplu aici avem un nor. Este norul norocului.
Este al treilea an în care predă în România şi vrea să rămână aici. La ora ei nu doar elevii învaţă, ci chiar şi ea.
Dyia Wang, profesoară de chineză: Cei din clasele primare sunt atât de mici şi nu ştiu prea bine engleză. Aşa că am nevoie să învăţ câte ceva în română. Aşa că le spun "zaoshang hao" în chineză, înseamnă "good moorning", deci "bună dimineaţa".
Alfabetul are peste 50 de caractere chinezeşti, pe care elevii trebuie să le recunoască şi să le poată scrie.
Reporter: Cât de greu este să înveţi chineză?
Dyia Wang: Da, trebuie să spun că e puţin greu. Dacă depui efort să înveţi, să zicem cam un an de zile, poţi ajunge să înţelegi un vorbitor nativ de chineză.
Limba chineză, obligatorie la clasele de filologie
Peste 300 de elevi de la Colegiul Naţional Elena Cuza din Craiova învaţă chineza ca a treia limbă străină. Disciplina a devenit obligatorie la clasele de filologie şi poate fi aleasă şi ca probă de bacalaureat.
Elevă: Iubesc limbile asiatice foarte mult. Chineza, japoneza. Cred că o să mă ajute foarte mult, mai ales că vreau să călătoresc în Asia.
Liviu Cotfasă, director: O limbă rară este cu atât mai utilă absolvenţilor. Sunt elevi de-ai noştri care au mers în Bucureşti la facultatea de limbi străine, la limbi asiatice şi au fost admişi acolo.
Limba chineză este studiată ca disciplină obligatorie în doar 8 şcoli din ţara noastră. În alte 12, cursurile de chineză sunt opţionale. În Craiova, laboratorul de chineză are sprijinul Institutului "Confucius" din Beijing, care a oferit şcolii o finanţare de 30.000 de dolari pentru dotarea clasei cu materiale didactice.