Şcolile ar putea fi închise din nou, în valul 5 al pandemiei. Alexandru Rafila: Numărul de cazuri nu trebuie să fie singurul criteriu
Alexandru Rafila nu a exclus ca activitatea şcolară să mai fie întreruptă în acest an, în condiţiile în care România începe să simtă deja efectele valului 5 al pandemiei de coronavirus.
De Redactia Observator la 07.01.2022, 13:40Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că dacă vor fi cazuri multe de COVID, dar puţini pacienţi ajung în spitale, atunci nu este motiv de întrerupere a activităţii şcolare. Însă dacă vor exista cazuri multe, care vor duce la blocarea unităţil"or medicale, atunci poate fi luată o măsură temporară de închidere a şcolilor.
Alexandru Rafila spune că numărul zilnic de cazuri nu trebuie să fie singurul criteriu care ar putea duce la închiderea şcolilor, ci proporţia persoanelor care au nevoie de îngrijiri în spital.
“Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a precizat Rafila.
Şcolile nu trebuie ţinute deschise cu orice preţ
- Statul este pe cale să pice cel mai important test în scoli. Elevii şi profesorii nu mai au teste de salivă,...
- Școala a început românește: deloc în București, acasă în Giurgiu, pentru că nu a fost căldură în clase
- Avertisment dur al medicului Octavian Jurma după deschiderea școlilor: "Seamănă cu un experiment de infectare în...
El a menţionat că este pentru menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, dar nu cu orice preţ.
“Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară.
Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore, - aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta - şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a transmis ministrul Sănătăţii.
Cum schimbă Omicron regulile privind carantina
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că tulpina Omicron se transmite de 5 ori mai repede decât varianta iniţială a coronavirusului, iar în condiţiile în care aceasta produce infecţii şi la persoanele vaccinate, trebuie să reanalizăm modul în care ne referim la contacţi direcţi şi cum se aplică măsura carantinei.
Alexandru Rafila a vorbit, vineri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Spitalul pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”, despre impactul răspândirii variantei Omicron în România.
Rafila spune că rata de reproducere teoretică pentru tulpina iniţială era 3, pentru Delta s-a situat în jur de 7-8, iar la Omicron a ajuns în jur de 15. Asta arată că tulpina Omicron se transmite mai repede, chiar şi la persoanele vaccinate. Diferenţa acum, spune Alexandru Rafila, ar fi că o persoană vaccinată reacţionează altfel la infecţie, astfel că perioada de carantinare ar trebui să fie redusă, iar atunci când respectăm măsurile minime de protecţie, masca şi distanţarea, nu mai putem vorbi despre contact direct.