Statutul profesorilor se schimbă. Pedepse mai mari pentru cei care agresează cadre didactice
O modificare legislativă le-ar putea asigura profesorilor un nou statut! Legea care prevede pedepse mai mari pentru cei care agresează cadrele didactice aşteaptă doar promulgarea de către Preşedinte.
De Clara Mihociu la 04.02.2020, 17:16O modificare legislativă le-ar putea asigura profesorilor un nou statut! Legea care prevede pedepse mai mari pentru cei care agresează cadrele didactice aşteaptă doar promulgarea de către Preşedinte. Practic persoanele care vor fi violente fizic sau verbal cu profesorii în şcoală sau în timpul altor activităţi şcolare, ar putea ajunge după gratii pentru doi ani şi 8 luni, exact ca în cazul ultrajului.
”A venit printele revoltat la şcoală, de ce i-am dat mustare scrisă elevului şi de ce l-am ameninţat cu exmatricularea, conform regulamentului şcolar. Părintele era puţin cred că băut şi a fost foarte agresiv verbal cu mine, ba chiar m-a şi îmbrancit”, spune profesorul.
Astfel de mărturisiri fac mii de profesori din ţară. Aprope că nu gasim cadru didactic care sa nu fi fost agresat - cel puţin verbal - măcar o dată. Şi nu doar părinţii sunt agresivi cu profesorii. Acelaşi cadru didactic ne-a marturisit că ştie cazuri ale altor colegi care au fost agresaţi chiar de elevi.
”Ne simtim fara nicio aparare. Abia așteptam promulgarea a legii sa ne simțim macar mai in siguranta”, mai spune profesorul.
Noile prevederi legale stabilesc o creştere a pedepselor până la 2 ani şi 8 luni pentru cei care agresează fizic sau verbal cadrele didactice aflate în timpul programului de lucru. Vorbim practic despre o mărire cu o treime a pedepselor pentru aceste fapte, exact ca în cazul infracţiunii de ultraj.
Ivașcu Ioan, profesor sport Liceul Vasile Alecsandri Iași: Era nevoie de o asemenea lege că mai stopează din aceste violente împotriva cadrelor didactice. În ultima perioada au aparut situatii de violenta impotriva profesorilor si de aceea s-a și dat aceasta lege.
Laviniu Lacusta, presedinte USLIP Iasi: Cu noua lege, nu devenim funcționari publici, ci doar suntem asimilați că și drepturi acestora. Pentru că pentru ultraj pedepsele sunt mai mari cu o treime decat in mod normal.
Daca profesorii sunt încântaţi de noile prevederi, părinţii şi elevii au păreri împărţite.
Cu toate acestea, noua lege e contestată de elevi. Consiliul Naţional al Elevilor a redactat o scrisoare deschisă în care îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea prin care învăţătorii şi profesorii sunt învestiţi cu statutul de autoritate publică, afirmând că sunt nenumărate situaţii în care elevii au fost victime ale unor abuzuri din partea cadrelor didactice.