Programele de internship oferite de angajatori, o modalitate pentru studenţi de a învăţa meserie de la profesionişti
Tot mai mulţi studenţi se înscriu în programele de internship oferite de angajatori, chiar dacă de multe ori banii nu sunt o motivaţie puternică. Munca din timpul facultăţii e o provocare pentru tot mai mulţi studenţi, aşa că programele de internship s-au înmulţit în ultima perioadă.
De Redactia Observator la 30.03.2019, 13:18- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Tot mai mulţi studenţi se înscriu în programele de internship oferite de angajatori, chiar dacă de multe ori banii nu sunt o motivaţie puternică. Munca din timpul facultăţii e o provocare pentru tot mai mulţi studenţi, aşa că programele de internship s-au înmulţit în ultima perioadă. Unele plătite de angajatori, altele - doar de dragul de a "fura meserie" chiar de la profesionişti, însă fără nicio remuneraţie.
Pentru mulţi tineri, acest tip de colaborare, care are deja tradiţie în Occident, e încă privit cu reţinere. Şi totuşi, unii se arată dispuşi să renunţe la mare parte din timpul liber.
Irina este acum angajată a unei companii multinaţionale. Pentru a ajunge acolo, a trecut printr-un program de internship de 6 luni.
Irina Stăniguţ, angajat: De la această tranziţie de la student la intern, care a fost uşoară, am ajuns să fiu un angajat în companie. Aş vrea să merg mai mult pe vânzări pentru că asta am făcut dar când am ajuns în companie mi-am dat seama că vreau să fac marketing.
Tinerii în vârstă de cel puţin 16 ani pot să participe la programe de internship plătite la firme private sau instituţii publice, pentru perioade de cel mult şase luni. Un intern poate fi ţinut la serviciu cel mult 6 ore pe zi, iar perioada este luată în calcul în istoricul angajatului drept vechime. Internul are dreptul la o indemnizaţie lunară cel puţin egală cu 50% din salariul de bază minim brut. În mână înseamnă nici 700 de lei. În Marea Britanie, un intern poate câştiga şi 1.500 de lire.
Andrei Stanca, student: Sunt destui oameni care vor să înveţe tinerii şi să-i păstreze la ei în echipe, aşa că, eu, dacă aş fi în locul lor, ceea ce şi eu am făcut la rândul meu, ar fi să aplic la cât mai multe programe de internship fiindcă asta îi va ajuta să se dezvolte şi să se cunoască pe ei.
Acest tip de colaborare ar putea fi soluţia pentru criza forţei de muncă de la noi, spun specialiştii. Dar nu toate companiile sunt dispuse să-i accepte. În plus, legislaţia în domeniu este evazivă. Spre exemplu, nu este specificată o vârstă maximă până la care doritorii care pot aplica. Şi nici nu este menţionat câte stagii poate face un tânăr.
George Butunoiu, expert HR: Firmele mari dacă întâlnesc astfel de oameni care le fac o impresie deosebită, care le plac foarte mult, despre care cred că au potenţial, işi pot permite să înfiinţeze unul, două, trei posturi pentru omul respectiv.
Firmele care îi angajează pe interni pot primi din partea statului o primă de promovare de aproximativ o mie de euro pe angajat, dacă acesta lucrează pentru o perioadă neîntreruptă de cel puţin 2 ani de zile.