Pedagogia Waldorf, o metodă de învăţământ alternativă pentru elevi
Tot mai mulţi părinţi îşi doresc pentru copiii lor un altfel de învăţământ. Aşa se face că metodele pedagogice alternative au început să fie foarte căutate.
De Redactia Observator la 28.02.2019, 14:39Tot mai mulţi părinţi îşi doresc pentru copiii lor un altfel de învăţământ. Aşa se face că metodele pedagogice alternative au început să fie foarte căutate. Ele oferă sisteme total diferite faţă de şcoala tradiţională românească, adică fără note, fără ierarhii şi fără competiţii între elevi!
Dezvoltarea copilului este optimă prin activităţi artistice şi stimularea simţului practic. Este premiza în jurul căreia s-a format pedagogia Waldorf acum un secol, în Germania. Un sistem de învăţământ alternativ care se bazează pe învăţare prin căutarea şi dezvoltarea aptitudinilor înnăscute. Un concept diferit total de şcoala tradiţională de la noi, care nu include manuale, note, examene şi nici competiţii între elevi.
Gereb Gabor, profesor: Orice alternativă este bine-venită când învăţământul este în colaps. Noi, cadrele didactice vedem foarte bine toate probelemele şi aceste alternative sunt benefice pentru învăţământ.
În România, sistemul este prezent deja în grădiniţe, şcoli şi licee, de mai bine de 20 ani. Nu în toate zonele, însă. În Harghita, demersurile au început acum cinci ani şi abia anul acesta s-a reuşit înfiinţarea primei şcoli Waldorf din judeţ. Zeci de părinţi s-au luptat pentru acest concept de învăţământ.
Părinte: Unul dintre motive a fost că noi aducem copii din oraş şi ocupă o clasă sau o şcoală în care ar fi trebuit să fie copiii din satul respectiv şi pe banii comunei. Banii nu vin doar de la comună, ci vin şi de la Minister.
Alături de pedagogia Waldorf, românii sunt tot mai tentaţi şi de alte concepte alternative de educaţie cum ar fi Step by Step, Montessori şi Homeschooling.