Haos înainte de închiderea școlilor în București. Părinții se descurcă cum pot
Toţi elevii şi studenţii din Capitală vor învăţa de mâine online, pentru următoarele 14 zile. Chiar şi grădiniţele îşi mută activitatea pe internet.
De Andre Rotaru la 19.10.2020, 19:14- Virusul închide toate şcolile, grădiniţele şi universităţile din Bucureşti.
- Cele 604 şcoli şi licee din Bucureşti vor funcţiona în scenariul roşu.
Ca să nu mai meargă la şcoală pentru o zi, părinţii spun că decizia trebuia luată încă de ieri. Pentru că nici legea care le permite să primească bani dacă stau acasă cu copiii nu a fost adoptată, nu le rămâne decât să se descurce cum pot.
Părinte: Pe lângă faptul că e un stres, e şi o nebunie, pentru că nu ştim ce să facem cu ei, cu cine să îi lăsăm. Ne bazăm pe soţ.
Reporter: Stă acasă cu copilul?
Părinte: Nu, eu stau, iar el întreţine familia. Este foarte greu!
De mâine, toate cele 604 şcoli şi licee din Bucureşti, fie ele de stat sau private, vor funcţiona în scenariul roşu. Asta înseamnă că toţi cei aproximativ 250 de mii de elevi şi preşcolari din Capitală vor învăţa, pentru următoarele două săptămâni, exclusiv online.
Şcoala a devenit un loc tot mai periculos de la săptămână la săptămână. Din cele peste 17.600 de unităţi şcolare, la nivel naţional, mai bine de 40% îşi desfăşurau azi activitatea total online sau în sistem hibrid.
La Bucureşti, situaţia este cea mai gravă. Într-o anume măsură şi din cauza bâlbelor autorităţilor, care trebuiau să se pregătească pentru intrarea în scenariul roşu.
Rareş Voicu - preşedinte Consiliul Naţional al Elevilor: Tot ce vom avea în final este pur şi simplu un număr mai mare de infectări în şcoli. Chiar în săptămâna 12 - 18 octombrie am avut peste 1.600 de cazuri, mai multe cu 155% decât în perioada martie - septembrie.
Eugen Ilea, președintele Federației Părinților: Inconsecvenţa în comunicare a lăsat grave răni în activitatea atât a părinţilor, cât şi a elevilor.
Afectaţi sunt toţi cei implicaţi - elevi, profesori, dar şi părinţii, care încă nu pot primi banii de la stat dacă stau acasă cu şcolarii.
Eugen Ilea, președintele Federației Părinților: Încă avem sincope în ceea ce priveşte online-ul, de aceea nu ne-am fi dorit acea suspendare, dar dacă e vorba de sănătatea copiilor noştri, trebuie să o acceptăm.
Ludovic Orban - premierul României: Vom clarifica toată legislaţia astfel încât fiecare familie care are copii un părinte să poată să beneficieze de venitul de 75% că să stea acasă cu copilul
Nici problema tabletelor nu a fost rezolvată. În Capitală, abia astăzi, cele 8.057 de tablete au ajuns la elevi, după ce au stat blocate două săptămâni în depozitul Inspectoratului Şcolar.