Câți ani are cu adevărat câinele tău? Mitul celor 7 ani: Cum calculezi corect vârsta patrupedului tău
Despre vârsta câinilor circulă de ani buni o teorie populară: un an uman ar echivala cu șapte ani de viață canină. Însă specialiștii demontează acest mit și spun că realitatea este mult mai complexă. Vârsta "reală" a unui câine depinde de mai mulți factori – în special de rasă, talie și ritmul de dezvoltare. Așa că, dacă vrei să știi dacă prietenul tău necuvântător e încă un cățeluș sau a ajuns deja la seniorat, e nevoie de un calcul mai elaborat decât simpla înmulțire cu șapte.
De Larisa Andreescu la 06.04.2025, 16:01Mitul conform căruia un an uman este echivalent cu șapte ani de câine este mai degrabă o simplificare decât o regulă reală. În realitate, vârsta câinilor variază în funcție de rasă, talie și etapă de viață, iar un calcul exact implică mai mulți factori decât o formulă universală.
"Deși este adevărat că un an în dezvoltarea umană este destul de diferit de un an în dezvoltarea unui câine, numărul real de ani de câine în raport cu anii umani depinde de mai mulți factori. Mărimea și rasa câinelui joacă un rol important în speranța lor de viață, rasele mici trăind de obicei mai mult decât rasele mari", explică o companie producătoare de hrană pentru animale.
Acest lucru înseamnă că determinarea vârstei câinelui dumneavoastră în termeni umani necesită calcule mai complexe decât simpla înmulțire cu șapte. Din fericire, experţii au dezvoltat un Calculator de Vârstă Canină pentru a vă ajuta să aflați "adevărata vârstă" a câinelui dumneavoastră.
Așadar, este animalul dumneavoastră de companie încă un cățeluș jucăuș sau a ajuns deja la criza vârstei mijlocii mai devreme decât v-ați așteptat? Faceți testul pentru a afla.
Câți ani are câinele dumneavoastră în ani umani?
Conform experţilor, mitul conform căruia un an uman valorează șapte ani de câine provine probabil din ideea că oamenii trăiesc în medie de aproximativ șapte ori mai mult decât câinii. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna adevărat, deoarece mărimea și rasa au un impact semnificativ asupra vitezei cu care câinii se maturizează și îmbătrânesc.
"Rasele mai mari trăiesc vieți mai scurte, așa că se maturizează mai repede. Rasele mari și gigantice sunt de obicei considerate 'seniori' până la vârsta de cinci ani, în timp ce câinii de talie medie nu ajung la bătrânețe până la șapte ani. Rasele mici și toy ating senioritatea în jurul vârstei de 10 ani", spun experţii.
Pentru a determina vârsta echivalentă în ani umani a unui câine, organizația American Kennel Club propune următoarea formulă:
- Primul an de viață al unui câine este echivalent cu aproximativ 15 ani umani.
- Al doilea an corespunde la aproximativ 9 ani umani.
- Fiecare an suplimentar este echivalent cu aproximativ 5 ani umani.
Astfel, un câine de 2 ani ar avea aproximativ 24 de ani în termeni umani.
Acest lucru este complicat și mai mult de faptul că câinii îmbătrânesc la viteze diferite în diferite etape ale vieții lor. Pentru a obține o estimare mai precisă, compania Purina a dezvoltat un calculator de vârstă canină care ia în considerare mărimea și rasa câinelui. De exemplu, conform acestui calculator:
- Primii doi ani de viață ai unui câine de talie mică echivalează cu aproximativ 12,5 ani umani, în timp ce pentru un câine de talie mare, această perioadă corespunde la aproximativ 9 ani umani.
- Fiecare an suplimentar este echivalent cu 4,3 până la 13,4 ani umani, în funcție de rasă.
Motivul pentru aceste etape diferite este că stadiile de dezvoltare ale câinilor nu sunt aceleași ca la oameni.
"Cu toții ne dorim ca prietenii noștri canini să trăiască la fel de mult ca noi, oamenii, sau chiar mai mult, dacă este posibil. Dar realitatea este că durata lor de viață nu este aceeași cu a noastră și mulți câini sunt deja adulți în toată regula până la vârsta de doi ani", spune
Din fericire, dacă doriți să știți câți ani are câinele dumneavoastră, puteți introduce pur și simplu vârsta lor în ani calendaristici și mărimea în calculator pentru a afla.
Cum să vă ajutați câinele să trăiască mai mult
În medie, un câine de talie medie are o speranță de viață între 10 și 13 ani. Cu toate acestea, în unele cazuri, câinii pot trăi semnificativ mai mult decât atât. Deși această afirmație este acum contestată din cauza lipsei de dovezi documentare, câinele Bobi a fost anterior considerat că a trăit 31 de ani și 165 de zile. De asemenea, Sasha, un Staffordshire Bull Terrier din Devon, considerată cel mai bătrân câine din Marea Britanie, are 22 de ani și este încă în formă.
Deși nu fiecare câine va stabili un record de longevitate, există totuși câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a-i ajuta.
Dieta sănătoasă
La fel ca în cazul oamenilor, asigurarea unei alimentații corecte și echilibrate pentru câinele tău este esențială pentru menținerea sănătății acestuia. O dietă sănătoasă, care include toți nutrienții de care are nevoie un câine, îl va ajuta să rămână fericit și sănătos până la bătrânețe.
Există multe opțiuni diferite în ceea ce privește hrănirea câinelui, însă unii veterinari recomandă să fie evitate variantele ultraprocesate.
Ca alternativă, mulți stăpâni aleg o dietă crudă, bazată pe carne proaspătă, câteva legume și suplimente alimentare.
Vizite regulate la veterinar
Pentru a te asigura că patrupedul tău rămâne sănătos cât mai mult timp, este important să-l duci periodic la veterinar pentru controale.
Vizitele regulate la medicul veterinar permit depistarea timpurie a eventualelor probleme de sănătate și, în multe cazuri, pot preveni apariția acestora. Este mai bine să fii proactiv decât să aștepți ca animalul să se îmbolnăvească.
Pentru a-ți fi mai ușor, poți programa aceste vizite în același timp cu vaccinările câinelui. Protejarea câinelui împotriva bolilor potențial mortale este esențială. Asigură-te că prietenul tău blănos are toate vaccinurile la zi, așa cum recomandă medicul veterinar.
Petreceți mult timp împreună
Asigură-te că îi arăți câinelui tău multă dragoste și afecțiune. Consolidarea legăturii voastre speciale îi va face foarte bine și îl va menține sănătos și fericit. Asta înseamnă să-i oferi și exercițiu fizic și mental – de exemplu, să exersați trucuri împreună.
Plimbările zilnice și joaca ajută câinele să mențină o greutate sănătoasă, îi oferă energie și susțin sănătatea inimii și a sistemului imunitar. Este important de reținut că fiecare rasă are nevoi diferite de mișcare, care se pot schimba odată cu vârsta. Dacă ai, de exemplu, un border collie tânăr și energic, va trebui să-l plimbi mult mai mult decât dacă ai un câine bătrân dintr-o rasă mică, precum un teckel.
Câinii, domesticiți prima dată acum 20.000–40.000 de ani
O analiză genetică a celor mai vechi rămășițe de câini descoperite a arătat că aceștia au fost domesticiți de către oameni care trăiau în Eurasia, în urmă cu aproximativ 20.000–40.000 de ani, potrivit Daily Mail.
Dr. Krishna Veeramah, profesor asistent în evoluție la Universitatea Stony Brook, a declarat pentru MailOnline: "Procesul de domesticire a câinilor a fost unul extrem de complex, implicând mai multe generații în care trăsăturile specifice ale câinilot s-au dezvoltat treptat".
Ipoteza actuală este că domesticirea câinilor a apărut pasiv, într-o populație de lupi care trăia în apropierea taberelor de vânători-culegători, hrănindu-se cu resturile lăsate de oameni.
Lupii mai blânzi și mai puțin agresivi aveau mai mult succes în acest proces, iar, chiar dacă inițial oamenii nu obțineau niciun beneficiu de pe urma lor, în timp s-a format o relație simbiotică (mutual avantajoasă) cu aceste animale, care au evoluat treptat în câinii pe care îi cunoaștem astăzi.