Evaluare naţională 2021 - Cum se rezolvă subiectele primite la limba română. Elevii au fost întrebaţi dacă trebuie să îşi urmeze visul cu orice preţ
Evaluarea Naţională 2021 a început marţi cu proba scrisă la Limba şi Literatura română. La primul subiect, elevii au primit două texte şi mai multe cerinţe, în timp ce la subiectul al II-lea au trebuit să scrie un text narativ.
De Cornel Preda la 22.06.2021, 11:21UPDATE 11:00 Puteţi găsi subiectele la limba română, de la Evaluare Naţională, în Galeria Foto a acestui articol sau mai jos.
Elevii de clasa a 8-a au susţinut azi prima probă la Evaluarea Naţională 2021, la Limba şi literatura română. La primul subiect, elevii au primit două texte de citit pentru a putea răspunde la cerinţele formulate. Primul text este Pantera Neagră, scrisă de Sorin Titel, iar al doilea un articol din Dilema Veche, "Falsa generozitate", de Stela Giurgeanu.
Pe lângă cerinţele de identificare a unor elemente din text, elevii au trebuit să prezinte în cel puţin 30 de cuvinte o legătură la nivel de conţinut între cele două texte şi să motiveze în 50-90 de cuvinte dacă ar trebui să îşi urmeze visul în orice condiţii.
Aceştia au mai trebuit să asocieze fragmentul din "Pantera Neagră" de Sorin Titel cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând în 50-100 de cuvinte o asemănare şi o deosebire de conţinut dintre ele.
Observator va prezenta live video cum se rezolvă subiectele la Evaluarea Națională din 2021.
Al doilea subiect la Limba şi literatura română
La al doilea subiect, elevii au trebuit să îşi imagineze că au participat la un joc alături de colegii lor, în curtea şcolii. Ei au trebuit să scrie un text narativ, de cel puţin 150 de cuvinte, în care să prezinţi o situaţie neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvenţă descriptivă şi una dialogată.
Elevii au primit 12 puncte pentru conţinutul compunerii şi 8 puncte pentru redactarea compunerii.
Rezultate Evaluare Naţională 2021
Pe evaluare.edu.ro şi www.observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a VIII-a din România: subiecte barem şi rezultate evaluare naţională 2021.
Fiecare elev va avea un cod generat de aplicația informatică EvNat, care va fi distribuit la examenul de matematică, în momentul predării lucrării scrise.
Pe site-ul Edu.ro, luni, lista de note va fi însoțită de coduri, în loc de nume și prenume. Astfel, doar cei care au un cod pot vedea nota din dreptul acestuia.
Măsura a fost adoptată în conformitate cu Regulamentului privind protecția persoanelor fizice, la solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Notele vor fi publicate pe 29 iunie. Pentru a afla nota, introduceţi codul elevului aici.
Evaluare națională 2021 - cum se calculează media
Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a este un examen naţional şi reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial.
Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la clasa a IX-a.
Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină EN fără taxă.
Cum să rezolvi subiectele la Evaluare Naţională 2021
"Când primeşti broşura, citeşte subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeşte din nou, în întregime, toate subiectele şi foloseşte cel puţin 5 minute pentru a te obişnui cu cerinţele.
Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect şi concentrează-te să înţelegi cerinţa fiecărui subiect. Alege să începi cu subiectul pe care îl stăpâneşti cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmăreşte să te încadrezi în timpul pe care ţi l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi şi a corecta la final, dacă este cazul.
În situaţia încare constaţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări", mai spune Ministerul Educaţiei.
Reguli la intrarea în examen, la Evaluare Naţională 2021
Intrarea elevilor în sala de examen se va realiza până în ora 8,30, depozitarea bagajelor urmând a se face în sala special destinată, monitorizată audio-video. Toate sălile în care se desfăşoară activităţi specifice Evaluării Naţionale vor fi supravegheate audio-video şi vor avea pe uşă anunţul privind monitorizarea.
Se interzice candidaţilor să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, pentru comunicarea cu alte persoane.
De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.
Calendar Evaluare Naţională 2021
Potrivit ISMB, în actuala sesiune a Evaluării Naţionale, proba scrisă la Limba şi literatura română se va desfăşura pe data de 22 iunie şi proba la Matematică - pe 24 iunie. Elevii minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă de Limbă şi literatură maternă pe 25 iunie.
Primele rezultate vor fi afişate pe 29 iunie şi contestaţiile vor putea fi depuse pe data de 30 iunie. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate pe 4 iulie.
Evaluare Națională 2021 - calendar sesiunea specială
Evaluarea Națională 2021 va avea o sesiune suplimentară în această vară, organizată pentru elevii care nu au putut să se prezinte la data stabilită inițial din cauza pandemiei Covid-19.
- 28 iunie – 2 iulie 2021 Înscrierea la evaluarea națională - etapa sepecială
- 5 iulie 2021 Limba și literatura română – probă scrisă
- 6 iulie 2021 Matematica – probă scrisă
- 7 iulie 2021 Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
- 9 iulie 2021 Depunerea contestațiilor (ora 14:00 – ora 20:00)
- 10 – 11 iulie 2021 Soluționarea contestațiilor
- 12 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor (după ora 12:00)