100 de euro pentru o vaccinare fictivă. Cum funcţiona fabrica de certificate false
Cu 100 de euro şi o "relaţie" într-un centru de vaccinare, aproape 100 de români au reuşit să obţină adeverinţe că s-au imunizat, la negru. Doi angajaţi ai primăriei din Drobeta Turnu Severin sunt acuzaţi că au accesat baza de date cu persoane vaccinate din toată ţara şi au înlocuit numele celor vaccinaţi cu al celor nevaccinaţi.
De Redactia Observator la 22.09.2021, 20:04Poliţiştii le-au dat trezirea celor doi funcţionari ai primăriei, care sunt acuzaţi că au pus la cale o afacere cu certificate false. S-ar fi întâmplat în lunile mai şi iunie, perioadă în care au fost delegaţi la două centre de vaccinare din Drobeta Turnu Severin.
Dragoş Oancea, director Direcţia Sport: Un salariat era inspector de specialitate în domeniul activităţii sportului şi celălalt era şef birou.
Marius Screciu, primar Severin: Chiar o nebunie. Să-i ia naiba că-s băieţi tineri, ce Dumnezeului au avut prin cap, habar n-am. Înţeleg că unul dintre ei a lucrat acolo ca registrator, a văzut despre ce-i vorba şi s-a gândit să facă un ban.
Lavinia Şişman, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi: Fiind angajat al acestei instituţii a avut posibilitatea să determine paznicii celor două instituţii să intre în sediul centreleor de vaccinare, a accesat fără drept baza RENV care centralizează toate persoane care se vaccinează la noi în ţară.
- Primarul din Rădăuţi a simulat vaccinarea împotriva Covid. Explicaţia edilului: "Capturile nu aveau claritate" -...
- Zeci de percheziţii în trei judeţe într-un dosar care vizează falsificarea de certificate de vaccinare - VIDEO
- Vlad Voiculescu: "Campania de vaccinare e un eşec. Nu e rezonabil să testezi din bani publici, să plătească...
Cum funcţiona fabrica de certificate false
Iată cum funcţiona fabrica de certificate. Alegem un nume fictiv, să zicem: Ion Popescu. Numele figurează în baza de date ca vaccinat. În schimbul a 100 de euro, registratorul, ar fi intrat în sistem şi ar fi adăugat datele altui bărbat -Vasile Ionescu să spunem- peste cele ale Ion Popescu. Genera astfel o adeverinţă cu acelaşi cod QR. Practic, codul QR avea doi "proprietari". Numai că, atunci când era scanat, codul dădea eroare. Aşa a ieşit la iveală escrocheria.
Ag. Gabriela Ciocioană, IPJ Mehedinţi: Pentru 96 de persoane ar fi fost generate adeverinţe de vaccinare falsă care atestă în mod nereal că au fost vaccinate.
Adeverinţele false erau folosite fie de cei care veneau din zonele roşii şi voiau să scape de carantină, fie de cei care voiau să plece din ţară, fie ca să meargă în vizită la penitenciar. Zeci de persoane au fost audiate.
Cei doi funcţionari publici au fost reţinuţi. Acasă la unul din ei, nu a răspuns nimeni. Cei care au fost vaccinaţi vor primi din nou dreptul să folosească certificatul verde, iar cei prinşi cu certificat fals, riscă închisoarea. La fel şi cei care i-au ajutat să-l procure.