35.000 de persoane cumulează pensia cu salariul, la stat. Raluca Turcan: "Au la dispoziţie 30 de zile". Există şi excepţii, anunţă ministrul Muncii
În şedinţa de Guvern a fost adoptate în primă lectură două acte normative şi un memorandum, a anunţat ministrul Muncii, Raluca Turcan. Au fost stabilite şi reguli pentru persoanele care cumulează pensia cu salariul, la stat.
De Cristian Ionescu la 17.03.2021, 16:35- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Salariaţii pot munci până la 70 de ani, ca să nu cumuleze pensia cu salariul, la stat
Raluca Turcan: "În legătură cu primul proiect, vorbim despre persoanele care odată ce au îndeplinit vârsta de pensionare pot să opteze la cerere, să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Vorbim aşadar de o opţiune, de un drept şi în niciun caz de o obligaţie. Şi acest drept ţine de dreptul salariatului de a munci. Persoanele îşi pot prelungi activitatea, până la 70 de ani, atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat, de asemenea, au posibilitatea să revină asupra acestei opţiuni de a munci şi să se întoarcă la pensie, înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciţi în plus de persoanele care optează pentru continuarea activităţii conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii"
Ministrul precizează că un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare şi doreşte să muncească mai departe, depune o cerere în sensul acesta şi acească cerere este practic suficientă pentru a-şi putea continua activitatea. Pentru sectorul public există nişte reglementări specifice şi anume, în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activităţii, atunci dacă îndeplineşte condiţiile de pensionare se suspendă dreptul la pensie. Opţiunea continuării activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecinţă suspendarea pensiei şi cei care cumulează în momentul de faţă pensie cu salariul la stat au obligaţia ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să îşi exprime această opţiune.
Excepţii de la regulă
Angajatorii trebuie să informeze pe cei care în momentul de faţă se află în situaţie de cumul pensie/salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta vor suporta consecinţe, sub formă de amendă. În acelaşi timp, proiectul de lege reglementează şi situaţia persoanelor care au calitatea de pensionari, în momentul de faţă, şi care pot să opteze să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani.
Raluca Turcan: "În legătură cu acest proiect de lege, există câteva excepţii, care pleacă în special de la condiţia de constituţionalitate. Şi anume, persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie, având practic un drept constituţional, sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative. De asemenea, sunt exceptate personale care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe, în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul trei de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române".
În momentul de faţă, în sistemul public există aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul, susţine Raluca Turcan, în condiţiile în care, 102.000 de persoane peste 65 de ani au optat să cumuleze pensia cu salariul, atât în sistemul public, cât şi în sistemul privat.