Meniu LIVE
Search
x

Raluca Turcan vrea cumularea pensiei cu salariul la stat doar până la 70 de ani și creșterea stimulentului de reinserţie

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că joi vor fi puse în transparenţă decizională două proiecte de acte normative, printre care o ordonanţă de urgenţă ce prevede creșterea stimulentul de reinserţie pentru părinţii care se întorc la muncă mai devreme de șase luni. Totodată, ministrul vrea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată opta să muncească la stat doar până la 70 de ani.

De Daniel Murărescu la 11.03.2021, 15:13
  • Stimulentul de reinserție urmează a fi majorat de la 650 la 1.500 de lei
  • Cumularea pensiei cu salariul la stat, doar până la vârsta de 70 de ani

"Unul dintre obiectivele importante ale Ministerului Muncii este să creştem gradul de ocupare, în condiţiile în care multe domenii de activitate au avut de suferit pe perioada pandemiei. Ne-am propus să elaborăm o serie de măsuri active care să sprijine deopotrivă şi angajaţii şi angajatorii. Astăzi am finalizat şi vom pune în transparenţă decizională două astfel de acte normative – un proiect de lege pentru continuare activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modificăm cadrul legal pentru concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copiilor, în sensul în care creştem stimulul de reinserţie pentru că părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediu de creştere a copilului", a explicat Raluca Turcan.

"Stimulentul de reinserţie va ajunge la 1.500 de lei, faţă de 650 de lei cât era acum. Aşa, poate apela la servicii profesionale de îngrijire a copilului. Aceste două proiecte intră astăzi în transparenţă decizională şi care vor face subiectul unor dezbateri publice, sunt convinsă, urmând ca după îndeplinirea termenului legal să mergem cu aceste proiecte în şedinţa de Guvern pentru a fi adoptate", a declarat ministrul Muncii, joi într-o conferinţă de presă. 

Cine poate primi stimulentul de reinserție:

• Oricare dintre părinţii fireşti ai copilului;

• Persoana care a adoptat copilul;

• Persoana căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei;

• Persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă;

• Asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii săi naturali ori adoptați;

• Persoana care a fost numită tutore al copilului;

Un proiect controversat: fără pensie și salariu la stat

Nu unul, ci două drepturi constituţionale încalcă proiectul prin care Guvernul vrea eliminarea cumulului pensie-salariu la stat: dreptul la muncă şi dreptul la pensie. Specialiştii în Dreptul Muncii spun că, de fapt, Guvernul vrea să facă rost de bani, nu să repare abuzurile.

Costel Gîlcă, avocat în Dreptul Muncii: Să declari că nu ai dreptul să lucrezi la stat pentru că ai o pensie este neconstituţional. Sunt două drepturi fundamentale: dreptul la muncă, dreptul la pensie, după ce tu ai cotizat o anumită perioadă de timp.

Mai mult, în anul 2012, când a apărut aceeaşi propunere, ideea a fost eliminată chiar cu ajutorul celor de la PNL, aflaţi azi la guvernare.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Raluca Turcan vrea cumularea pensiei cu salariul la stat doar până la 70 de ani și creșterea stimulentului de reinserţie