360 de ani de la moartea lui Matei Basarab! Cum era domnitorul să fie ucis de un medic
A fost unul dintre cei mai importanţi domnitori ai Ţării Româneşti, pe care a condus-o timp de 22 de ani! Rănit în luptă, Basarab a fost "lecuit" de medicul său, care a încercat, de fapt, să îl omoare
De Redactia Observator la 09.04.2014, 16:10A fost domn al Ţării Româneşti între anii 1632 și 1654 şi continuă să fie cunoscut pentru spiritul său de mare ctitor. Se spune că în timpul domniei sale, toată ţara era un mare şantier.
Într-una dintre bătăliile purtate, Matei Basarab a fost rănit la genunchi, iar rana i-a fost pansată de un bărbier polonez ( bărbierii erau şi medici). Ceea nu a ştiut domnitorul a fost că acesta era în slujba unităţii militare poloneze, cantonată în Muntenia.
“Sănătatea lui Matei s-a înrăutăţit mult din pricina împuşcăturii primite, glonţul găsindu-se încă în genunchi. Bărbierii, nevoind să-l chinuiască, încercară să-l tragă cu o vezicătoare pusă pe rană ca să scoată glonţul. În cele din urmă, carnea a putrezit în jurul glonţului şi i-a pricinuit mari dureri, astfel încât viaţa voievodului era în primejdie. Când principele a aflat aceasta, i-a trimis din Sibiu un bărbier vestit. Acesta i-a scos imediat glonţul, a curăţat rana şi l-a lăsat pe Matei într-o stare destul de bună, în seama bărbierului său despre care se spune că era polonez; apoi a plecat din nou acasă cu o foarte frumoasă răsplată". Asa este descris episodul în "Cronica Ardelenească" a lui Georgius Kraus.
Împreună cu Vasile Lupu şi cu câţiva boieri, medicul polonez pune la cale uciderea domnitorului!
Duşmanii domnitorului îl atraseră pe bărbierul polonez de partea lor cu bani şi daruri ca acesta să-l ajute şi Matei să nu mai scape cu viaţă. "Bărbierul primii banii, îi puse oblojeala otrăvitoare, pricinuindu-i dureri mari; apoi, din pricina oblojelii otrăvite, i se umflă tot trupul nemaiputând să doarmă, nici să se odihnească timp de mai multe zile şi nopţi".
Slujitorii Curţii, însă şi-au dat seama că viaţa voievodului este în pericol, aşa că au trimis după un medic german! Bărbierul a aflat şi, pentru 80 de florini dăruiţi de boieri, îl convinge pe cel care ar fi trebuit să îi salveze viaţa lui Matei Basarab că acesta a dat ordin să se întoarcă acasă.
Neîncrezător din fire, bărbierul german hotărăşte să meargă să vorbească totuşi cu voievodul şi bine face! Astfel, află de uneltirea duşmanilor domnului şi reuşeşte să îl vindece. Medicul polonez este ucis, boierii sunt aduşi la judecată şi li se ia averea.
Matei Basarab moare ani mai târziu, la Târgovişte, pe 9 aprilie 1654. După o viaţă agitată, nu a avut parte de linişte nici în mormânt. La puţin timp după ce a fost înmormântat, osemintele i-au fost aruncate afară de tătari. Oamenii săi de încredere însă, au venit şi le-au depus la Mănăstirea Arnota.