600 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii termice din Bucureşti. Modernizarea CET-urilor va dura cel puţin patru ani
Bucureştenii vor mai avea probleme cu încălzirea multe ierni de acum încolo. Modernizarea a trei din cele 4 CET-uri ale Capitalei, care folosesc tehnologie din anii 1960, va dura cel puţin 4 ani. Singura veste bună este că Banca Europeană de Investiţii a aprobat alocarea a peste 360 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii termice.
De Andreea Milea la 08.11.2024, 20:51- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Propunere neaşteptată pe scena politică: Mircea Geoană vrea o alianţă cu Nicolae Ciucă şi Elena Lasconi, cu două săptămâni înainte de alegeri
În fiecare iarnă, sistemul de încălzire din Bucureşti este pus la grea încercare. Doar anul trecut au fost 2.500 de avarii şi s-au înregistrat pierderi de 1.800 de tone de apă caldă pe oră.
Modernizarea CET-urilor va dura cel puţin patru ani
"Sigur o să fie mai rău decât anul trecut. Pentru că nu a făcut prea mult în ultimii ani pentru asigurarea căldurii. E foarte greu". "În fiecare an nu a fost apă caldă şi căldură. Ştiţi cum e vorba aceea, speranţa moare ultima", spun bucureştenii.
Situaţia s-ar putea îmbunătăţi abia peste câţiva ani, odată cu modernizarea CET-urilor din Bucureşti. ELCEN vrea să înlocuiască toată infrastructura învechită cu una de ultimă generaţie.
- 1.100 de blocuri fără apă caldă şi încălzire, în Capitală. Avarie majoră la Magistrala Griviţa
- Aproape jumătate de Capitală, fără apă caldă din cauza unei avarii majore. ELCEN estimează că alimentarea va...
- Şcolile, liceele şi grădiniţele din Sectorul 5 vor fi închise luni pentru dezinsecţie. Alertă de ploşniţe...
Puse în funcţiune în urmă cu mai bine de 60 de ani, CET-urile Sud, Grozăveşti şi Progresu abia mai fac faţă.
Modificările vor ajuta la producţia eficientă de agent termic
Şi camere de control sunt depăşite. Pentru a verifica datele, au fost montate termostate noi. Acum, angajaţii sunt cei care ţin pe linia de plutire vechea infrastructură.
"Li se datorează faptul că dupa atâtia ani inca sunt in funcţiune aceste centrale si inca reuşim să producem destul de eficient", a declarat Adrian Tudora, director general adjunct Elcen.
Cele 3 CET-uri vor fi gata în 2028 şi 2029. La Grozăveşti, vor fi dezafectate inclusiv 3 din cele 4 turnuri de răcire care nu vor mai fi de folos odată cu instalarea noilor centrale.
"Aici este centrala cea mai veche din parcul de centrale al Elcen. Centrala cu configuraţia actuală este pusă în funcţiune în 65. Aceste echipamente nu vor mai fi aici. Defapt tot ceea ce vedem aici va fi retras din exploatare", mai spune Adrian Tudora, director general adjunct Elcen.
Modificările vor ajuta la producţia eficientă de agent termic. "Eficienţă, siguranţă în exploatare, tehnologiile au un randament ft mare in comparatie cu cele vechi pentru că sunt mai multe tehnologii combinate. Cu siguranţă şi pretul gigacaloriei şi pretul energiei electrice", mai spune Adrian Tudora.
Lucrările vor începe anul viitor. Costurile de refacere a celor trei cet-uri se ridică la 600 de milioane de euro din care 360 de milioane de euro, fonduri europene.