A început recensământul naţional al berzelor, cu o aplicaţie pentru smartphone: "Ne-am bucurat, scăpăm de frig"
În centrul ţării s-au întors berzele, iar acest lucru a adus multă bucurie în satele unde primele cuiburi au început să prindă viaţă. În timp ce unii nu se satură să le privească, alţii pun umărul la recensământul naţional al berzelor, desfăşurat cu ajutorul unei simple aplicaţii, pe telefon.
De Claudiu Loghin la 27.03.2025, 08:32În satele din Brașov și Covasna, primăvara se simte din plin datorită lor. În ciuda temperaturilor încă reci, berzele s-au întors acasă, pregătite să vestească vreme caldă.
"Au venit mai repede, da, da. Ele nu şi-au dat seama că la noi încă mai vine iarna. Dar după, a doua, a treia zi şi-au revenit, s-au scuturat bine şi au început să umble pe câmp. Noi ne-am bucurat că începe primăvara mai devreme şi scăpăm de frig", spune un localnic. "Nu fac rele, sunt cuminţi. Mie îmi plac, sunt frumoase când le văd zburând", adaugă o localnică.
Câte berze migrează anual, în România și unde se cuibăresc? Sunt câteva răspunsuri pe care cercetătorii le așteaptă și de la oamenii de rând, pur și simplu pasionați de păsări, de natură. Pentru asta, au lansat, în 2017, o aplicație pe telefon. Se numește Uite barza! și e foarte simplu de folosit.
Primăvara se numără berzele
Am făcut două fotografii, trebuie să le încarc acum în aplicaţie, trebuie să adaug doar datele despre locul unde este construit cuibul, câte păsări sunt acolo şi coordonate de GPS, iar prietenele noastre din această dimineaţă sunt recenzate.
"Fotografiile sunt necesare pentru a ne asigura că observatorul a introdus informaţii corecte. Că a identificat corect numărul de pui. Ne ajută să.pe de-o parte să avem o imagine clară a populaţiei, în timp să putem şti dacă aceasta este stabilă, în scădere sau în creştere. De când avem aplicaţia Uite barza!, din 2017, am avut peste 1000 de utilizatori care au trimis constant informaţii.", spune Alida Barbu, director de comunicare Societatea Ornitologică Română.
Barza albă este o pasăre migratoare pe distanțe mari. Iernează în Africa și, atunci când migrează spre Europa, evită să traverseze Marea Mediterană, deoarece curenții ascendenți de care are nevoie pentru a se ridica în zbor nu se formează deasupra apei.